Annons

Ministern klippte bandet på Junior College

På tisdagseftermiddagen invigde barn- och ungdomsförvaltningens chef Tomas Johansson, tillsammans med utbildningsminister Jan Björklund (FP), Landskronas färskaste grundskola, Junior College på Emaljgatan.

Idéen med Junior College lanserades av BUN-chefen för att öka studiemotivationen och förhoppningsvis även måluppfyllelsen bland Landskronaeleverna något som uppenbarligen gillas av folkpartiledaren.
– I egenskap av minister får jag säkerligen fem förfrågningar om dagen om att förrätta skolprojektsinvigningar. Till detta är jag rätt skeptisk. Men Junior College tror jag på. Här är Landskrona föregångare och mig veterligen är ni den första kommunen i Sverige som gör det här och det är helt rätt tänkt, poängterade Jan Björklund.

Annons
 

42 sjundeklassare har antagits till detta, det första läsåret och tanken är sedan att fylla på med ungefär lika många elever årligen.
– Vi har dock beredskap för att öka ytterligare, sa rektor Mathias Jostvik och berättade att det finns planer att utöka med våning tre i det hus på Emaljgatan 3 där man huserar.
– Det skapar i sådana fall utrymme för fler elever.

Tanken med skolan är att eleverna ska få en inblick i de fem olika gymnasieprogrammen,  industri, teknik, bygg, el och vård-omsorg, som ingår i Teknik Colleges utbildningar.
Redan nu i årskurs sju får eleverna börja med ett entreprenöriellt lärande. Bland annat kommer de själva att driva skolcaféet och fundera hur det är att ha ett företag, sa Mathias Jostvik som själv har merparten av sin tjänstgöring förlagd till gymnasieskolan, något som säkerligen borgar för att integreringen mellan grundskola och gymnasiet ska underlättas.

Med media och ett flertal av stadens rektorer och skolmänniskor på plats vid invigningen passade utbildningsministern på att upprepa delar av sitt flera gånger citerade valtal. Inte minst biten om att “alla ungdomar inte vill bli akademiker och att landet inte fungerar om alla vore akademiker”.

När Direktens utsände försökte förmå Rexhep Peci att diskutera ordning och reda med ministern avstod eleven och sa med ett leende.
– Jag är inte så busig.
Att det redan infunnit sig en god stämning på den lilla skolan intygade samtliga elever som tidningen pratade med och utbildningsminister Jan Björklund höll med om att några större ordningsproblem skulle det antagligen inte behöva bli på Junior College.

Just skolan och tryggheten var redan för fyra år sedan framträdande valfrågor på det lokala planet för Folkpartiet. Trots fyra år vid makten ligger dock Landskrona i Skånebotten när det gäller måluppfyllelser och betygstatisk. Siffror som rent av var bättre för fyra år sedan.
– Det här är inget lokalt problem. Vi ser liknade tendenser i hela landet. Resultaten vänder inte så snabbt. Det tar tid att vända en oljetanker. Exempelvis ser vi inte resultaten från Junior College på flera år än, förklarade ministern. Och när Direkten gjorde jämförelsen om tryggheten i Landskrona och ropen på fler poliser kunde överföras på skolans värld; Det vill säga om inte fler lärare skulle innebära en ökad trygghet och därmed mer ordning och reda i skolan?, valde utbildningsministern att se andra instrument för detta, där satsningen på lärarlyftet, lärarlegitimation och färre obehöriga lärare skulle bidra till arbetsro i skolan.
– Satsningen på treämnes lärare kommer även att bidra till att färre behöver kvacka i ämnen man inte är behöriga i. Detta kommer att underlätta för skolorna, menade Jan Björklund och förklarade att Sverige redan idag har bland Europas högsta lärartäthet med cirka 12 lärare per 100 elever.

Åter i Landskrona, en stad som ministern känner väl sedan tidigare besök, bland annat minns han väl de skolstrejkande tjejerna på GA-skolan, passade han på att ösa beröm över Torkild Strandberg.
– Jag är här och lär av honom. Han är oerhört engagerad. Uppskattningsvis finns det 1000 kommunalråd i Sverige. Torkild tillhör ett av de bästa.


Under fanfar av tre trumpeter, en klarinett och trummor klippte Jan Björklund bandet och förkunnade att skolan var invigd.


Folkpartisterna lätt sig väl smaka av tårtorna(!).

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser