Annons

Filmdag med Stefan Jarl på Ven Konstnärinnan Céleste ser fram emot lördagens filmvisning på konstnärsgården Marielund på Ven.

På lördagen är det dags för fjärde årliga “Film på Hven” med visning av Stefan Jarls uppmärksammade film Underkastelsen i en för tillfället ombyggd lada.
– Det blir proffsigt som Sören, säger konstnärinnan Céleste, som lånar ut lokalen för ändamålet.
– Det kommer riktiga biobyggare och ställer allt i ordning, någon ska bära stolar och alla får då sina precisa uppgifter, vet hon.

Nu är det ju inte vilken lada som helst det är frågan om utan den är en del av konstnärsgården Marielund, en gång Célestes barndomshem på den vackra ön.
– Här var hönshuset och här fanns smågrisarna, pekar hon och visar i det som idag är ett galleri fyllt med hennes egna målningar.

Annons
 

I den delen som ska fungera som biosalong på lördag kan man heller inte finna så många spår av tidigare jordbruksverksamhet. Frodiga jättemålningar á la Henri Rousseau täcker väggarna, udda och fantasifulla stolar kantar ett runt bord och på golvet ligger ömsom singel och tegel. Ljusinsläppet är härligt och lite magiskt och på taket hörs ljuden av duvorna. Här ska filmen alltså visas, med regissören Stefan Jarl själv på plats.

Filmen med temat människan och miljön kan sedan diskuteras ute i den lummiga trädgården. Här tronar en stor kastanj över fantasifulla skulpturer och i diket längst bort på tomten huserar de små grodorna. Bakom lavendel och malva står så statyn “Joakim” och porlar.
– Han fyller hundra om två år, berättar Céleste som tycker att det ska bli spännande på lördag och välkomnar initiativtagaren Björn Larssons fortsatta filmsatsning.

Gården Marielund är väl värd ett besök i sig själv på en ö som möjligen får färre och färre riktiga smultronställen i takt med de ökande turistbesöken.
– Åjo, visst finns det sådana ställen kvar på ön, bitar som folk aldrig går på, säger hon på frågan.
– Men var dessa finns berättar jag inte!

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser