Annons

Nästan lika varmt som den

Juli blev den näst varmaste julimånaden under Hans Lehreckes nästan 30 år långa mätperiod.
– Årets medeltemperatur i juli tangerar nästan 1994 och 2006, säger Hans efter att ha dubbelkollat sina anteckningar från sin privata väderstation i Glumslöv och kommit fram till att julis medeltemp hamnat på 20,1 att jämföras med rekordårens 21,0.

Varmast var det den elfte med 31 grader och alla dagar hade maxtemperaturer på över 20 med undantag av den trettionde.
– Under 20 dagar hade vi 25 grader eller mera, säger Hans och torkar svetten ur pannan. 
– Natten mellan den tolfte och trettonde upplevde vi en tropisk natt men den kunde inte mäta sig med den Kullen hade 1975 med 23.7 grader. Alla nätter utom sju hade en minimumtemperatur på 15 eller mera, berättar Hans.

Annons
 

Från andra platser kan noteras att Lund uppmätte 34.3 som toppnotering den gångna månaden. Vilket är den högsta temperaturen där sedan 1700-talet , medan en plats i Lappland hade -2 samt snö den tjugotredje.
 
Värmen var jämnt fördelad över månaden med undantag av de sista dagarna. Månaden blev mycket torr och mellan den nittonde juni och tjugoåttonde juli fick vi bara 13.5 mm och den totala nederbörden stannade vid 23.5 mm. mot normala 69. Den värsta torkperioden hade vi 1994, då vi mellan de trettionde juni och förste augusti endast fick 0.25 mm.
– Måtte inte historien upprepas från 1994  då det för ovanlighetens skull följde en regnrik augusti på en torr juli, menar Hans som även minns att augusti blev varm det året.
Fruntimren var inte gråtmilda i år utan det var uppehållsväder varenda dag.
Att månaden blev så nederbördsfattig berodde på att ”polackerna” – regnområden som vissa tider går i skytteltrafik från Polen norrut  – valde en lite östligare bana, som t.ex. drabbade Blekinge, östra Småland samt Öland och Gotland.  Emmaboda fick ett dygn 112 mm, vet Hans att berätta.

Hur förhåller det sig med de kära havsbaden?
De många soltimmarna och ofta lugna vindförhållandena har gjort att temperaturen i havet blivit hög och den tolfte samt den fjortonde uppmätte jag 24.5 grader i Sundvik  Rekordet från19 94 på 25.5 lär dock stå sig, särskilt som vattentemperaturen sjunkit ett par grader de senaste dagarna.

Och hur är situationen för lantbruket?
Vi dras med ett nederbördsunderskott sedan i våras och detta förstärktes under den torra månaden. Lantbrukarna önskar sig skvättar lik de senaste  dagarna
 i en veckas tid.  Det är framför allt majsen och betorna som törstar.
Rapsen och vetet ser bra ut och skörd av raps och korn börjar i nästa vecka. Växtligheten har nu hunnit ifatt efter att ha legat 14 dagar efter. Inåt landet står vetet betydligt sämre.  Linet på Hildesborgsbacken har likt kameleonten skiftat färg, den håller sig till de svenska färgerna, d.v.s. blått har blivit gult . Du, som är road, kan slå upp Planket , där jag har två dikter med bilder om linet.
Ärtorna tar sig en paus, då de visat trötthetstecken för Glumslövsjorden, och kommer igen nästa år.
Tyvärr är landskapet snart kliniskt rent från mjölkkor och Andersson på Assargården, ett av de få ställena i trakten, som fortfarande har mjölkkor, rapporterar, att antalet mjölkkor sjunkit från 1,9 miljoner (1930) till dagens 360 000.

Trädgården vill också ha ett par ord med i laget?
– Sallad och bönor har aldrig varit så fina som i år men vi har också vattnat dem. Tyvärr glömde vi hallonen, som älskar fuktigt klimat och frukterna blev därefter. Rosorna har mått bra och den gula i svagt rött skiftande, väldoftande majgold  har aldrig blommat som i år. Stark beskärning har säkert hjälpt till.  Även pelargoniorna har blommat som aldrig förr.
Koltrasten har stått för en mycket behaglig trädgårdsmusik och  den får gärna hålla till godo med vinbären, som också varit ytterst generösa i år.
Som jag bl.a. skriver i dikten ”evig vår” , kommer vi att sakna dess sång i augusti.

Hör blir då augusti?
– Kommer kampen mellan värmen i öst och svalare luft i väst att bestå och var kommer frontlinjen att gå? Vilken väg tänker ”polackerna! ta?  De första dagarna kommer att bjuda på typiskt svenskt omväxlingsrikt väder. Frågan är om ett högtryck i sydväst kan verka stabiliserande på vårt väder i slutet av veckan. Vanligtvis brukar en fin juli följas av en dito augusti. Undantag är ovannämnda 1994. De närmaste dagarna får vi glädjas åt de för lantbruket välgörande regnskurarna och sedan hoppas vi och tror, ej utan anledning, på en fortsatt fin sommar.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser