Annons

Kvinna uthängd som psykfall”Mer kränkande än så här kan det knappast bli”

Bildpubliceringen av motdemonstranter i samband med protesterna mot Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons framträdande i Landskrona är nu föremål för polisutredning.
Det är bildpubliceringen via ”Carina & Stefans SD Blogg” som anmälts för förtal och ärendet lämnades under gårdagen över till åklagarmyndigheten i Helsingborg.
– Jag blev minst sagt förbannad när jag såg min dotter på bild via en länk från deras hemsida, bilden var manipulerad med texten ”veckans psykfall i Landskrona”, berättar fadern som anmält publiceringen.
Av hänsyn till dottern, som vårdas för psykiska problem, väljer han att framträda anonymt.
Bakom Carina & Stefans SD Blogg döljer sig Stefan Olsson, ordförande för Sverigedemokraterna i Landskrona och dennes sambo Carina Herrstedt, andra vice ordförande i rikspartistyrelsen och fjärde namn på partiets riksdagslista.
– Alla som beter sig som vänsteraktivisterna gjorde är psykfall, förklarar Stefan Olsson och tillägger att sambon Carina inte längre medverkar i bloggen.
– Hennes namn är bara med som ett varumärke.

Bilder på motdemonstranter publiceras på såväl ”Carina & Stefans SD Blogg” som partiets lokala hemsida. Bland bilderna som uppmärksammats fanns den på en sexårig flicka som hängdes ut som ”odemokratisk”.
– Det är inget konstigt och det är inte olagligt att publicera bilder, säger Stefan Olsson och påpekar att det visar hur barn i vissa kulturer uppfostras.
– Bilden på min dotter upptäckte jag några dagar efteråt, den var inskickad via länk från en ”Uncle Bob”, berättar fadern vidare och bakom den signaturen döljer sig en lokal Sverigedemokrat som dessutom finns med på listan till årets kommunalval.
– Jag vill inte gå ut med namnet nu, det blir en uppgift för polisen som fått tillgång till hela materialet, förklarar fadern.
Stefan Olsson säger sig inte känna till vem som gömmer sig bakom signaturen ”Uncle Bob”, trots att denne förekommer flitigt på bloggen.
– Jag vet inte vem det är, jag kan inte ta ansvar för vem det är som skriver olika kommentarer, menar han och lovar att även i framtiden hänga ut varje person som stör Sverigedemokraternas möte.
– Vi ska visa vad det är för människor som genomför dessa olagliga handlingar.

Annons
 

När det gäller publicering i vanlig press vilar ansvaret på den ansvarige utgivaren, men när det gäller nätet är gränserna otydliga. På datainspektionens hemsida poängteras att innan man publicerar uppgifter om andra personer bör man tänka på att det medför särskilda risker att sprida personuppgifter via Internet.
”Enlig personuppgiftslagen är det tillåtet att behandla personuppgifter i så kallat ostrukturerat material, till exempel löpande text och enstaka bilder, utan andra restriktioner än att man därigenom inte får kränka den enskildes personliga integritet. Att lägga upp några bilder på någon annan på en vanlig hemsida på Internet kan därför vara tillåtet. Men det får alltså inte ske om det kränker den enskildes integritet”, heter det på hemsidan.

– Publicering av namn på nätet i enlighet med personuppgiftslagen är inte helt lätt att bedöma, men rena personangrepp är inte förenligt med lagens syfte, förklarar jurist Salli Faniaei på Datainspektionen och tillägger att polisen har större möjligheter att spåra personer som ligger bakom kränkande inlägg på nätet.
– Där är det en annan lagstiftning som gäller.
På polisen i Helsingborg har man nu lämnat över anmälan för åtalsprövning.
– Nu är det är åklagaren som tar ställning till om vi skall gå vidare med utredningen, förklarar Peter Hallborn vid Helsingborgpolisen.
– Det måste finnas en gräns för vad man kan utsätta människor för också på nätet, förklarar fadern som räknar med att åklagaren tar upp fallet.
– Jag har svårt att se hur man skall kunna låta bli, mer kränkande än så här kan det knappast bli.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser