Annons

Långväga gäster tog intryck av särskolanRotary driver projekt i Sydafrika

Under fjorton dagar har Landskrona gästats av tre kvinnor från barnhemmet Talje Home i Sydafrika. Joan Griessel, grundare och ordförande, Lizzy Monagengl, husmor och Joey Marakalla föreståndare har med block och kamera följt undervisningen vid särskolans olika verksamheter.
– Vi har även varit en tur till Österlen och där gjort ett besök på Furuboda-centret som har allt från folkhögskola till barnaktiviteter men även tillgång till uppvärmda pooler med lyft, taktil massage, rekreationsveckor, med mera, berättar Barbro Boström från Glumslövs Rotaryklubb som stått värd för besöket.
– Samarbetet har skett inom ramen för vårt Proteaprojektet, som vi startade redan 2005, säger Barbro.
Sedan dess har rotarianer och andra, främst lärare, från Landskrona skapat kontakter och utbyte med Sydafrika. Under resor i landet har man blivit visade en mängd projekt.
– Jag imponeras av hur mycket arbete som utförs utan offentlig inblandning, poängterar Barbro som på ett av besöken kom i kontakt med Talje Home i Warmbath, Bela Bela. Talje Home är ett hem för 40 barn och ungdomar som på något sätt är handikappade eller uppsåtligt skadade.
– Barnen har ofta blivit misshandlade, förnedrade eller sexuellt utnyttjade, säger Joan Griessel och berättar några riktigt otäcka historier.
– Föräldrarna har ofta förskjutit dem, så hos oss får de ett nytt hem. Problemet är nu att vi knappt kan ta emot fler barn. Ett annat problem är bristen på blöjor. På en månad går det åt nästan 10 000 blöjor i vuxenstorlekar, berättar Joan Griessel och skänker samtidigt en tacksamhetens tanke till det lokala motorcykelgänget.
– Det är inte Hells Angels, men änglar är dom, då de årligen arrangerar en MC-kortege som drar in ett par månaders förbrukning av blöjor åt oss.
Att aktivera barnen är annars ett problem. För att få hjälp med detta har studiebesöket i Landskrona varit till stor nytta.
– Jag har blocket fullt av anteckningar och idéer. Dessutom har jag en CD-skiva med massor av bilder som jag ska gå igenom därhemma. En del organisatoriska förändringar vill jag genomföra när vi kommer tillbaka, säger föreståndare Joey Marakalla som dock tänker implementera idéerna successivt.
– Det finns alltid en rädsla för nya modeller men vi har lärt oss mycket som kommer att komma till användning.

Annons
Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser