Annons

En ny hamn tar plats Påfarten till Köpenhamn snart bara ett minne

Hammarslagen ekar i Nyhamn. Arbetet med att färdigställa den västra delen av Nyhamnskajen pågår för fullt samtidigt som den så kallade Köpenhamnsklacken tas bort på motsatta sida.
– Redan till den 1 juni ska trädäcket vara klart. Rivningen av klacken kommer också vara klar i början på månaden. Här gäller det att vi måste följa bestämmelserna kring vattenarbete, säger Landskrona stads mark- och exploateringschef, Anders Folkar.

Den tidigare rampen som utgjorde påfart till bildäck under Köpenhamnsfärjornas tid är bortplockad. Något som var ett klurigt och minst sagt tungt pussel att lösa för entreprenörsfirman då det saknades ritningar över hur den 31 ton tunga landgången var uppbyggd. Nu återstår arbetet med att ta bort kajen som utgjorde påfarten och därmed bredda inloppet i hamnen.
– Renoveringen av kajerna och den tilltänkta gångbron som i nästa etapp ska förbinda Jönsaplan med Nyhamn är redan finansierande, säger Anders och förklarar att vid försäljningen av tomterna på Nyhamn togs detta med i priset.
– På den västra sidan är det nu dessutom förberett för ett brofäste.

Annons
 

Nu återstår att avvakta vad som kommer att ske med Jönsaplan och den eventuella bebyggelsen där.
– Planen är utställd och nu väntar vi bland annat på länsstyrelsen reaktioner. Sen är det tänkt att marinan som nu görs i ordning i den västra delen av Nyhamn ska fortsätta in i Sockerbrukshamnen.

Malmöbaserade Club Nautic ligger i startgroparna för att placera ut de flyttbryggor, vågbrytare och hamnkontor i Nyhamn som utgör etapp 1 i marinan.
Försäljningen av båtplatser går hyfsat och hälften är idag tingade, säger Marcus Svensson, försäljningschef på Club Nautic.
Det har varit en del reaktioner mot prisbilden men man måste ha i åtanke att det rör sig om en hel ny marina. Eftersom säsongen i år kommer att bli kort sänker vi priset med 30 procent och för alla som beklagat sig kan jag säga att vi i år inte kommer att göra en krona i vinst på marinan utan ser vår investering på sikt, poängterar Marcus Svensson.


Ett nytt trädäck ska vara på plats redan till den 1 juni och ungefär där båten ligger förtöjd kommer ett flyttande hamnkontor att placeras.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser