Annons

Leva vidare-grupper inger hopp”Det finns en poäng i att röra upp sorgen igen”

Att få tala ut med någon om sin sorg är en styrka, möjligen är det bättre om den man talar med är neutral, det menar Lena Hansen, diakoniassistent i Landskrona församling.
Lena leder Landskrona församlings “Leva vidare-grupper”, där sörjande får möjlighet att bearbeta sorgen tillsammans med andra i samma situation.
Det vet många av oss att det kan vara svårt att orka ta del av livet igen efter en anhörigs bortgång men i grupperna finns inga förutfattade meningar och inte heller någon som tar ställning för eller emot.
– Familjemedlemmar är oftast i olika faser av sorgearbetet och då kan det vara svårt att mötas med sina olika tankar, säger Lena Hansen.
– Man lever vidare, men på ett annat sätt,
säger Yvonne Dandanell, som hjälper till i grupperna och som själv deltog i en “Leva vidaregrupp” när hennes make gick bort för några år sedan.

Grupperna startar kontinuerligt och det bildas olika grupper, beroende på vilken relation den sörjande hade till den bortgångne.
– Vi kan erbjuda speciella grupper för dem som har förlorat ett barn, säger Lena Hansen,
– Där ser sorgen annorlunda ut.
Det startas grupper för dem som förlorat sin livskamrat, make eller maka kontinuerligt och vi kan också erbjuda speciella grupper för barn som förlorat en förälder.

Annons
 

Leva vidaregrupper är gratis, det är bara att anmäla sig till diakoniassistenten Lena Hansen. Gruppen träffas sex gånger under överskådlig tid.
– Första gången jag gick dit tyckte jag att det var förfärligt och överjobbigt, men min dotter övertalade mig att fortsätta och det har jag aldrig ångrat. Jag tyckte att jag lättare kunde hantera sorgen efteråt och känna att man inte var ensam, säger Yvonne Dandanell.
– Det finns en poäng i att röra upp sorgen igen, säger Lena Hansen.
– Det som inte rörs upp och kommer upp till ytan blir kvar obearbetat.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser