Annons

Den smala lyckan kan bli ödesdiger

Idag öppnar Smal, en utställning om snygghet, makt, ansvar och lidande på Landskrona museum.
– Det är en angelägen utställning skapad av ungdomar för ungdomar, säger museilektor Anneli Oxenstierna och visar runt bland alla omöjliga krav som ställs i vårt utseendefixerade samhälle.
Smal utan kroppshår, retuscherad och varför inte plastikopererad är funderingar som dagens ungdomar ställs inför.

Det smala idealet är emellertid inget nytt påfund, redan under 1700-talets snörptes midjorna rejält i korsetter.
– De skulle vara trådsmala. Som halsar, förklarar Anneli samtidigt som hon drar åt korsetten på en docka så att ett gurglande och stönande ljud uppstår.

Annons
 

Utställningen är pedagogsikt upplagd med möjligheter för diskussioner och experiment. Väskor och ryggsäckar hänger på skolkrokar, nedanför finns guldfärgade sandsäckar i backar. Säckarna symboliserar kraven ungdomarna ställs inför varje morgon – duktig i skolan, vara hälsosam, ha bra hy, lukta gott, vara lyckad och så vidare. Sandsäckarna läggs ner i väskorna och det ska snart visa sig vara en tung börda att bära.
– Jag orkar knappt lyfta min egen och då har jag hållit igen, säger Anneli Oxenstierna.

Utställningen visar att skönhetsideal och utseendefixering har ett pris – komplex, ätstörningar och orimligt fokus på det yttre. De 40 ungdomarna som producerat utställningen vill återerövra rätten att själva få bestämma vad som är vackert.
– Acceptera dig själv som du är, avslutar Anneli Oxenstierna och hoppas att stadens skolklasser ska vara flitiga besökare.
Utställningen pågår fram till och med 6 juni och vid kvällens invigning klockan 18.30 medverkar artister från Cirkus Cirkör.


Anneli Oxenstierna fyller en väska med olika krav, som här med att “vara socialt kompetent”.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser