Annons

Tusentals manifesterade mot våldetLandskronaborna gick man ur huse

På måndagen hölls två stora manifestationer mot våldet i Landskrona. Anledningen var den misshandel för en dryg vecka sedan som ledde till att en 78-årig kvinna omkom och hennes man skadades. Den första manifestationen var ekumenisk och ägde rum i Sofia Albertina kyrka och den andra samlade tusentals Landskronabor på Rådhustorget.

Klockan 13.00 ringde klockorna i Sofia Albertina kyrka och initiativtagaren till den första av de två icke-våldsdemonstrationerna, kyrkoherde Bengt Karlgren, hälsade alla välkomna i den till gränsen fyllda kyrksalen.
– Det här är ingen gudstjänst men väl en religiös manifestation, sade Karlgren och förklarade vikten av att andra religiösa åskådningar skulle få komma till tals.
– Vi lever i samma stad och i samma verklighet. Vi delar alla den vrede och sorg som många känner. Det gäller dock för oss alla att ta avstånd från hat och våld, från lögn och skvaller. Vi måste låta godheten vinna över ondskan och bevisa att kärleken är starkare än hatet, poängterade Bengt Karlgren.

Annons
 

Efter kyrkoherdens ord gick Othman Tawalbeh från Islamiska församlingen upp.
– Vi är här idag för att säga nej till våld och hat och säga ja till fred och integration. Våld har inget med etnicitet eller religion att göra och det är därför vi är här allihop. Vi vill visa vårt stöd till den drabbade familjen.

En som drog en parallell med en tidigare händelse var pingstpastorn Bengt Strömberg som berättade om ett möte med en gymnasieklass för en del år sedan.
– Det var ganska snart efter morden i Knutby. Det var ju som bekant en pingstpastor som var skyldig till ett dubbelmord. Vad jag ville förklara var att jag inte var en sådan, att jag inte skulle kunna mörda någon, och samma känsla har nog många i Landskrona idag.

Efter alla talen var det dags för ljuständning och hundratals stearinljus lös upp kyrkorummet innan Bengt Karlgren avslutade.
– Skvallrets folkdomstol vet alltid vad som gäller men sedan är det ingen som står för domarna som delas ut på Facebook och andra forum. Den riktiga sanningen kommer dock fram till slut. Var så säkra. Det är poliser som sköter detta och sedan är det domstolar som dömer. Det ska inte vi göra.

Efter en knapp timme med känslosamma tal och musik begav sig de flesta vidare till ett redan nästan fullsatt Rådhustorg. Tusentals personer var samlade i stillhet och lämnade blommor och tände ljus vid statyn Västanvinden.
– Det här är över alla förväntningar, sade författaren och initiativtagaren Kurdi Kara och förklarade att han vill att detta ska bli en dag att minnas.
– Det som har hänt i Landskrona händer i andra städer. Vem minns exempelvis inte det hemska mordet på Ängla. Därför skulle jag vilja att den 5 april blir en nationell minnesdag för alla de som fallit offer för det meningslösa våldet och deras familjer. Vi får inte glömma dessa offer.

Landskronas kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg tackade Kurdi Kara för initiativet.
– Det är så oerhört skönt att detta inte är något politiskt initiativ. Det gör att vi kan samlas allihopa och manifestera mot sådant som vi alla är emot. Jag hoppas att detta kan vara startpunkten till ett mindre våldsamt samhälle, sade Torkild som var på båda manifestationerna.
– Det är så skönt att vi alla tillsammans kan manifestera mot våldet och göra det med värdighet.


Under en knappt timme samlades drygt 500 Landskronabor med eller utan religiös tillhörighet i Sofia Albertina Kyrka för att tända ett ljus och hedra minnet av den kvinna som misshandlades till döds förra måndagen.


Initiativtagaren till den ekumeniska manifestationen var kyrkoherde Bengt Karlgren.


Imamen Othman Tawalbeh från Islamiska församlingen på väg fram för att tända ett ljus.


Tid för eftertanke.


Flera hundra landskronabor tände ett ljus i Sofia Albertina kyrka i samband med manifestationen.


Sadik Krasniqi och dottern Diana lägger en blomma på kanten till Västanvinden.
– Vi var även borta i kyrkan. Det är viktigt att visa att man tar avstånd mot det meningslösa våldet, ansåg Sadik.


Kurdi Kari hade tagit initiativ till den tysta manifestationen på Rådhustorget och var överväldigad av den stora uppslutningen.


Ljus, blommor och kramdjur fyllde snabbt kanten till fontänen.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser