Annons

Bok om svensk-polsk gemenskapDärtill klart med Scheja på teatern

Hemkommen från Polens ambassad i Stockholm och Sveriges
ambassad i Warszawa har Tor Johanson med sig mängder av lovord för sin
100-sidiga minneskrift “80 år och några till. Om och kring Svensk-Polska Samfundet”.
Såväl Tors humanitära insatser som hans främjande av polsk kultur i
Sverige har gjort att han samtidigt satt Landskrona på kartan hos många polacker. När han nu ger ut en fantastisk bok om Samfundets verksamhet tycker jag att Landskrona också ska vara med och uppmärksamma detta,
säger kommunfullmäktiges ordförande Lennart Söderberg vars första uppdrag på tjänsten var att medverka vid invigningen av den stora bärnstensutställningen med föremål från Malbork på Landskrona museum hösten 2006.
– Innan dess var landet som vilket som helst för mig. Därefter har jag genom Tors försorg kommit att bli en stor vän av Polen, intygar Lennart.

Tor Johansons bok beskriver Samfundets historia från starten i Stockholm 1926 fram till en kransnedläggelse hos Landskronas vänort Kolobrzeg, den 1 september ifjol, 70 år efter andra världskrigets utbrott.
– Boken är dock inte skriven i någon kronologisk ordning. Jag har istället gjort nedslag i intressanta händelser och personer, säger Tor som själv var delegat för Röda Korset i Polen under början av 80-talet då det rådde undantagstillstånd i landet.
Vid en hjälpsändning till Stettin,1981, hade jag med mig några journalister men även tre elvaåringar pojkar från Tuppaskolan, en av dem är kommunstyrelsens ordförande i Landskrona idag. När Torkild Strandberg var riksdagsman kom han fram till mig och undrade om jag kom ihåg honom? Han var en av pågarna som varit med på resan som kommit att påverka honom. Och jag som bara mindes att Issa Manglind, den fina fotbollsspelaren i BoIS, skämdes lite då, säger Tor som blandar humor med allvar i otaliga Polen-historier där kärleken till ett folk och ett land hela tiden lyser igenom.

Annons
 

Med vid bokreleasefesten på Sveriges ambassad var förutom ambassadör Dag Hartelius också Halina Szpilman.
Hon var pianistens hustru, du vet Wladyslaw Szpilman vars öde Roman Polanski filmade i “Pianisten”, säger Tor som aldrig tycks sluta överraska med sina historier och sitt engagemang.
Och på tal om pianister så avslöjar Tor och Lennart att det nu är klart att Staffan Scheja kommer att spela på Landskrona teater den 30 oktober.
– Det med anledning av Chopinåret, avslutar Lennart och det kulturella utbytet mellan Landskrona och Polen fortsätter.

Annons
Annonser




















Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser