Onsdagsakademi för gemenskap och förkovran

Frimurarlogen Facklan i Landskrona anses som en uppstickare.
– Här är man känd för att ha sina egna idéer. När man i Landskrona gör saker så är de lite nervösa i Stockholm. I Skåne tänjer man gärna på gränserna, sa exempelvis Andreas Önnerfors doktor i idé- och lärdomshistoria, tillika forskare på området och numera föreståndare för forskning om frimureri vid Universitetet i Sheffield till Landskrona Direkt häromåret.
Utveckling genom att tänja på gränser inkluderar bland annat att ordensavdelningen grundat en grupp i Frankrike men även för sin OnsdagsAkademi..
För fem år sedan startade Benny Jönsson upp OnsdagsAkademin som bjuder på olika typer av föredrag.
– Jag startade verksamheten för att värna om våra äldre bröder som av olika skäl inte vill gå ut på kvällarna. Men åldersfördelningen är ungefär som idag, det vill säga blandad beroende på titeln på föredraget, säger Benny Jönsson när Landskrona Direkt gästar en onsdagseftermiddag när snöstormen viner utanför Frimurarnas hus på Norra Långgatan.
Programpunkten för dagen är känslig och några deltagare har egna erfarenheter av just  ”prostatacancer”. Föredragshållare Bertil Ahlström berättar dock personligt och chosefritt om sin kamp mot sjukdomen. PSA-värde, behandlingsmetoder och egna erfarenheter av den vanligaste cancerformen för svenska män avhandlas.
Fördjupning i form av ökad kunskap och brödragemenskap är ett signum som lyckats väl denna dag.
– Hit välkomnar vi bröder av alla åldrar och grader men även deras gäster, säger Benny Jönsson vilket förklarar att Direkten men även en kvinna finns på plats denna onsdag.

Utöver en mängd olika ämnen har OnsdagsAkademin avverkat en del utflykter också.
– Temat varierar och berikar det egna kunnandet eller bidrar med ny kunskap och personlig utveckling, förklarar Benny Jönsson.

Religion, frimureri och forskning står ofta på programmet men även resor och traditionella samkväm som Gåsamiddag.
– Förutom OnsdagsAkademin har vi också en ”parallellverksamhet” som kallas WineMason där vi provar viner från nya och gamla världen med frimurerisk anknytning under ledning av vinkännare och utbildare från munskänkarna.

Direkten har inte ålagts några restriktioner och väggarna  pryds av porträtt av tidigare ordförandemästare och brödernas vapensköldar. Hur är det då med allt hysch-hysch kring frimureriet?
– Det som är hemligt är ritualerna i samband med våra receptioner och de sker en våning upp, säger Benny och när Direktens utsände som just läst klart Dan Browns senaste bästsäljare ”Den förlorade symbolen”, en spännande och stundtals kuslig bok om hemlighetsfulla frimurare för den på tal, skrattar Benny.
– Det är väl först under de två sista sidorna som frimureriet närmar sig verkligheten.

I år firar Svenska Frimurare Orden 275:årsminnet av frimureriets införande i Sverige och Facklan fyller 55 år men redan i eftermiddag fortsätter föredragen och denna gång är titeln ”Kabbala i religionshistorien” och beskriver skapelseteorin utifrån livets träd.

Till arkivet