UKM 10-årsjubilerar

Lördagen den 13 mars kommer Folkets Hus i Landskrona att fyllas av ungdomlig kultur. Det är dags för UKM, Ung Kultur Möts som 10-årsjubilerar.
– Vi har cirka 20 anmälda akter och som vanligt är det allt från konst till musik och dans som kommer att presenteras, säger Emeli Zeilon på Fritid- och Kulturförvaltningen.
– Att vi arrangerar UKM för tionde året kommer vi att uppmärksamma på något vis men vi är inte säkra på hur ännu.

En hel del av de anmälda är nya aktörer.
– Det är en hel del nya namn bland dem som anmält sig vilket är kul eftersom vi varit ute och informerat en del på skolorna för att locka nya deltagare till den unga kulturfestivalen. Att vi har en åldersgräns gör också att UKM förnyas för varje år. Några faller för åldersstrecket och de som fyller 13 samma år fyller på.

Sista anmälningsdagen till det lokala UKM i Lanskrona var den siste februari.
– Nu kommer vi att kontakta alla som ska vara med och den 7 mars har vi en genrepsdag på Folkets Hus. Då blir det scenträning, konstinlämning, fotografering och andra kreativa aktiviteter.

Dessutom erbjuds hjälp med koreografi och annat på genrepet.
– Med hjälp av Niclas Andersson, lärare på Dansstudion och dansläraren Loppan Brito kommer alla som ska stå på scen att få hjälp och tips om vad de ska tänka på när de gör sitt framträdande.

Det är dock inte bara kultur på scenen som ska gås genom.
– Konsten ska lämnas in och provhängas, lokalen ska dekoreras och god fika ska fikas. Och alla som ska medverka ska träffa konferenciererna, få sminktips och fotograferas till programbladet, avslutar Emeli Zeilon.

En jury kommer att utse någon eller några akter/konstnärer som kommer att representera Landskrona i den regionfinal som kommer att hållas i Höör den 15-16 maj. UKM Riksfestival 2010 går av stapeln i Skara den 20-22 juni.

Till arkivet