Annons

Gymnasister sprider miljökunskap till mellanstadieelever Emma Andersson och Sarah Schildt tyckte det var lite läskigt att hantera maskarna under laborationen men Johanna Jonssons och Myriam Jaberts pedagogiska förmåga gjorde att rädslan övervanns.

Vad kan du göra för att påverka klimatet, miljön och skapa en hållbar utveckling för vår gemensamma framtid? Efter lektion av sistaårseleverna Myriam Jabert och Johanna Jonsson vid miljöprofilen på Justus Tranchellgymnasiet hade mellanstadieeleverna från Säbyholms Montessori och Landskrona Direkts utsände flera svar att ge på den frågan.

Myriam Jabert och Johanna Jonsson har en hel del gemensamt med USA:s förre vicepresident Al Gore. Inte minst ett brinnande miljöintresse och massor av kunskap som man gärna delar med sig av.
– Det är viktigt att vi delar med oss av vår kunskap till de yngre, säger Myriam Jabert som tillsammans med klasskamraten Johanna Jonsson är mitt uppe i sitt 100 poängs projektarbete där gymnasisterna undervisar mellanstadieelever om klimat och miljö samt bjuder på en laboration kring fotosyntesen.
– Tidigare har vi haft elever från Glumslöv här och efter det fick jag en uppenbarelse. Detta vill jag syssla med, säger Myriam och agerar som en fullfjädrad lärare med elevernas totala uppmärksamhet i sin hand.

Annons
 

Med beröm och uppmuntrande ord leder de båda 19-åriga tjejerna mellanstadieklassen genom en laboration som inkluderar maskar, jord, växter, en kruka, vatten, löv och slutligen en uppblåst och därefter knuten plastpåse runt hela experimentet. Eleverna är med på noterna och svarar på frågor om vad som sker i påsen, maskarnas funktion och varför den ska stå i solen.
Kretsloppet i miniatyr blir än mer förbluffande när dagens tillfälliga lärarinnor visar upp en tillsluten platsbehållare med prunkande växtlighet som funnits i klassrummet i två år.

Att bryta ner kunskapen till mellanstadienivå och förbereda en lektion har Myriam och Johanna klarat helt på egen hand.
– Jag har mest fått agera dörröppnare och kopierat papper, säger Karin Warlin som tillvardags är tjejernas miljölärare.
– Vi tycker att åldersgruppen är perfekt. Vi visar upp starka och skrämmande bilder på torka, översvämningar, stormar med mer. Detta hade blivit svårare att hantera för lågstadieelever, säger Johanna.

Lektionen avslutas med att samtliga elever får avlägga ett löfte.
– Jag ska tvinga mamma och pappa att stänga av datorn när de inte använder den, säger Emma Andersson och Emelie Kexel oroar sig för isbjörnarna.
– Jag önskade jag kunde ge dem mat. Men jag får se till så att vi släcker lamporna i alla rum som vi inte är i.

Landskrona Direkts utsände lovar stänga vattenkranen vid tandborstning.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser