Annons

Mode av ingenting – Knivskarpa porträtt från Omo

Under de kommande två månaderna kan man med på Landskrona Museum beskåda mode- och livsstilsfotografen Nicho Södlings unika och enastående porträtt av stambefolkning från den otillgängliga Omodalen i sydvästra Etiopien.

Utställningen Vanity of Man bjuder på ett fåfängans fyrverkeri trots avsaknaden av självklara bekvämligheter. Här finns verken rinnande vatten eller el, bara en ständigt gassande sol som gör att temperaturen oftast letar sig över fyrtiostrecket. Nicho tar jeepen, kameran och sin vita fondduk till stammarna Mursi, Karo, Bena, Hamer, Surma och Besheda. Invånarnas kontakt med omvärlden har varit minimal och i stora stycken förblivit oförändrad sedan stenåldern.
– I stora drag är vi trots allt lika. Vissa är glada andra är tjuriga. Den stora skillnaden är att fåfängan är större i Omo. Deras ansträngningar att kommunicera status och stamtillhörighet genom sitt utseende och stil är påfallande, förklarar Nicho Södling.
– Och precis som här är det tonåringarna som smyckar sig mest.

Annons
 

Bilderna visar på allt från färgstarka smycken, kroppsmålningar, avancerade håruppsättningar till extrema ärrtatueringar och iögonfallande läpplattor. De avskalade formatet med den vita bakgrunden lämnar ingen oberörd. Otroligt stark är också den svartvita mastodontbild av manbarhetsriten käppstrid som i sin detaljrikedom kommer få många besökare på museet att stanna upp länge framför fotografiet.
Nicho som i sitt yrke har för vana att lyfta fram skönhet finner i Omo dessutom en naturlig stolthet och en fysik som gör gymfantaster grön av avund.

Nicho har nyligen flyttat in i Hans Geddas tidigare dagsljusateljé på Söder i Stockholm och med tiden kan han säkert komma att bli en värdig arvtagare till landets bästa porträttfotograf.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser