Annons

Landskrona vill bli kontantfrittKunder uppmanas betala med kort

Under parollen “Kontantfritt Landskrona” går Landskrona stad, polisen, Handels, butiker och banker på orten ut i ett samverkansprojekt för en tryggare stad. Projektet kommer att pågå under februari och mars och målet är att minska kontanthanteringen i Landskrona med tjugo procent under 2010.
– I februari uppmanas alla som jobbar i butik och på bank att delta i en tävling där det går ut på att leva “kontantfritt”, säger Anders Enqvist från polisen.
– Inköpen ska klaras av genom betalkort och under månaden får man inte göra några uttag på bank eller i uttagsautomater. De som klarar detta får delta i tävlingen där förstapriset är just ett kort laddat med 3000 kronor.

Ett trettiotal lokala butiker har anslutit sig till projektet, och under mars kommer de att vara navet i en informationskampanj och fråga samtliga kunder om de kan tänka sig att betala med kort i stället för kontanter.
– Vi ligger i startgroparna nu, säger Annika Wågsäter som är involverad i projektet för Landskrona stads räkning.
– Jag kommer tillsammans med polisen att gå ut i butikerna, prata med personalen och ge ytterligare information. Sen kör det hela ju igång i februari och mars, säger hon.

Annons
 

På Flizans Te & Kaffe har man anslutit sig till uppropet och Carin Hinn i ägarfamiljen lovprisar idén.
– Det är ett utmärkt grepp mot ett kontantlösare samhälle. Det enda jag tycker är att bankerna skulle sänka avgiften för oss butiksinnehavare när kunden använder kortet vid mindre inköp. Hursomhelst så överväger det goda med att slippa kontanthanteringen, menar hon.

Under 2009 inträffade 22 butiksrån i Landskrona och rånarnas huvudsakliga mål är naturligtvis kontanter. Genom att successivt minska mängden kontanter i butikerna minskar också risken för nya rån, i butikerna och vid andra tillfällen då kontanterna ska hanteras och transporteras, samtidigt som negativ miljöpåverkan vid exempelvis transporter minskar.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser