Annons

Del 2 av “Rädda Landskrona” presenteradAttraktivt boende och satsning på högre studier kan vända trenden

LANDSKRONA. Den andra redovisningen av tre inom projektet Rädda Landskrona presenterades på Stadshuset på torsdagen. Denna gång var det ekonomidoktorn Charlotta Melander från Internationella Handelshögskolan i Jönköping som lagt fokus på befolkningsstrukturen i staden och det var inga muntra ord hon kommer med.
Under 20 års tid har Landskrona körts i botten och ligger pyrt till. Siffrorna är alarmerande och tar man inte i med hårdhandskarna så kommer det att bli värre, sammanfattar Charlotta Melander läget.

Med hjälp av diagram och tabeller presenterade hon en analys av befolkningsstruktur, skattekraft, bidragsberoende, in- och utflyttningsmönster relaterat till riksgenomsnittet.
– Det finns många orsaker till att Landskrona hamnat i den sits man befinner sig i. Vad gäller åldersstrukturen så är det så att Landskrona har färre unga och fler äldre än riksgenomsnittet, förklarar Melander och ger fler exempel.
Dessutom väljer allt fler yngre att flytta från staden, säger Melander.
Utbildningsnivån är låg. Det är mycket illa att Landskrona har en mycket låg andel invånare som har högskoleutbildning och det är lite här som staden har mycket att göra. Högutbildade människor betalar mer i skatt och startar nya företag i högre utsträckning än andra. Dessutom handlar de mer, något som gynnar staden.

Annons
 

Att det bor många icke nordiskt födda personer i staden ser inte Charlotta Melander som något problem.
– Det behöver det inte vara. Det finns många samhällen med liknande förhållanden som inte har de problemen Landskrona har.

Genomgående tråd i delrapporten är att ekonomidoktorn tycket att en satsning på attraktivt boende, gärna kustnära, är ett sätt att ta sig ur den situation staden befinner sig i. En annan kraftansträngning staden bör göra är på eftergymnasiala utbildningar för att få de unga att stanna kvar i staden.
– Dessutom är det inte långt till högskolor i regionen.

Den tredje och sista redovisningen kommer troligtvis att presenteras i slutet av januari.

Ladda ner hela rapporten här >>

Annons
Annonser


















Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser