Bok av Herta Müller på museet

Tillhörde du en av dem som gick till bokhandeln för att köpa något av nobelpristagaren Herta Müllers böcker och fick nobben?
Åtminstone tog de få exemplaren man hade hos Bokia i Landskrona slut en knapp halvtimme efter det att Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund tillkännagett årets pristagare.

För den som inte vill vänta till vecka 44 då det är sagt att nytryck av Herta Müllers böcker ska finnas på bokdiskarna är tipset att omgående bege sig till Landskrona Museum. I museibutiken fanns på onsdagen fyra exemplar kvar av fotoboken Ceausescus Barn av Landskronaaktuelle Kent Klich. Bokens långa förord är skrivet av Herta Müller.

Det rör sig om en bok med ytterst starka bilder av Kent Klich på människoöden vi sällan eller aldrig stöter på. Fotografen visar upp det fasansfulla efterspelet till Ceausescus skräckvälde där 10 000 barn hiv-smittas.
Det är en fantastisk bok men det går inte att sova efter att man tittat på bilderna och läst Herta Müllers förord, säger museivärd Regina Peterson.

Till arkivet