Annons

Största markaffären någonsin

Svalöf Weibulls jordbruksmark i Landskrona är såld.
Det rör sig om en av de största försäljningarna någonsin av enskild jordbruksmark i landet, uppger, Lantbrukets affärstidnings nätbilaga.

När köparna igår offentliggjordes fanns fyra köpare noterade, däribland Landskrona kommun som enligt säljaren tar den största biten, 422 hektar väster om motorvägen, samt alla byggnader på Säbyholm. Totalt har företaget bjudit ut 1 050 hektar. Övriga köpare är Barsebäcks gods som inhandlar arealerna Tofta och Örja, totalt 420 hektar. Dessutom utökar Lunds stift sitt arrende i trakten med 125 hektar samt slutligen lantbrukaren Christer Wadborg med familj som köper drygt 50 hektar.
– Man kan säga att alla de gamla stånden är tillfredställda: adel, präster, borgare och bönder, säger Dag Magnusson på mäklarfirman Skånegårdar som haft hand om affären, till tidningen.
Mäklaren vill inte kommentera köpeskillingen men enligt uppgifter ska de ursprungliga bedömningarna om prisläget ha stämt, vilket i sådana fall rör sig om en försäljning på 150 till 200 miljoner kronor.

Annons
 

För Landskronas del återstår dock att skapa politisk enighet runt affären. För innan den kommunala mark-shoppingen kan komma på tal måste kommunfullmäktige ge sin välsignelse åt 60-miljoners (?) köpet.

Tillträdesdag är den 14 mars vilket förövrigt är den traditionella inom lantbruket.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser