Kändisauktion i Landskrona ska hjälpa ryssar

Nu tar Röda Korset hjälp av lokala kändisar för att samla in pengar till stöd åt systerorganisationen i ryska Vologda. – För vår del handlar det om att skapa resurser för att utveckla vår verksamhet, berättade ordförande Valentina Jefimová som tillsammans med programansvariga Irina Kudrjaskova i förra veckan gästade Landskrona. – Vi har arbetat med den här tanken en tid nu och förhoppningsvis skall de kända Landskronabor som vi skriver till skänka något till vår auktion, förklarade Roger Gustafsson som är projektansvarig. Det var för drygt sex år sedan som Röda Korset i Vologda sökte samarbete med Sverige och sedan dess har ett samarbete utvecklats inom flera sektorer. – Det är fyra sektorer man kan lyfta fram, det handlar om kurser i första hjälpen, om utveckling av ungdomsverksamheten och föreningens arbetsformer. Viktigast är dock information om HIV och AIDS som är ett stort problem, berättar Barbro Boström, ordförande i Landskronabygden sedan ett drygt år tillbaka. Vologda, som har drygt 300 000 invånare, ligger vid floden Volga och efter sovjetstatens fall har man haft problem med att locka nya medlemmar. – Då var man tvångsansluten, nu är det frivilligt och därför är det mycket nyttigt för oss att utveckla samarbetet med våra vänner i Skåne, poängterade Valentina Jefimová. Nu hoppas RK i Landskrona att kändisauktion i Slottscaféet den 6 september skall locka en köpstarka publik och målet för insamlingen är satt till 150 000 kronor. – Det är pengar som så väl behövs i deras verksamhet, betonar Roger Gustafsson och Barbro Boström som hoppas att kommunens kändisar skall leta fram spännande saker ur minnens skrymslen och vrår. – Nu skall några hundra brev skickas ut och sen får vi hoppas på ett positivt bemötande, avslutar Roger Gustafsson.

Till arkivet