Larmcentralen läggs ner

I måndags togs det slutgiltiga beslutet att lägga ner larmcentralen i Landskrona. Räddningsnämnden har fått ett sparbeting på cirka en miljon kronor och för att inte behöva skära i själva räddningsverksamheten blir man nu tvungen att stänga larmcentralen.
– Jag kan inte annat än att beklaga beslutet men detta är det som gör minst ont. Alternativet hade varit att skära i styrkan, säger Anders Westin (s), ordförande för räddningsnämnden och fortsätter,
– Jag övertog posten som ordförande i år och då var beslutet redan taget. Jag ville dock undersöka möjligheterna att samordna trygghetslarmen till vård- och äldreomsorgen med larmcentralen här i Landskrona. VÄO var emellertid inte intresserade och därför har vi nu fått ta det slutgiltiga beslutet.

Ett annat alternativ var en för kommunen gemensam serviceenhet som skulle kunna hantera olika former av larm. Enheten skulle då underställas kommunstyrelsen.
– Detta var något jag trodde mycket på. Min största besvikelse är att jag inte lyckades få kommundirektör Leif Borg att förstå vinsterna med förslaget. Det var till och med så att utredaren menade att detta förslag förtjänades att uppmärksammas, säger Westin.

En konsekvensbeskrivning har tagits fram för avveckling av larmcentralen. Som det ser ut i dagsläget finns det två alternativ kvar nu när man beslutat om nedläggning. Det ena är att anlita räddningstjänsten i Helsingborg och skulle inte det fungera är SOS Alarm ett annat alternativ.
– Kortsiktigt är detta en besparing för räddningsnämnden men sett till hela den kommunala budgeten får vi väl se hur det blir, menar Westin.

Det går inte idag att få en klar bild över hur många larm och samtal som inkommer till räddningstjänstens larmcentral. Klart är däremot att det för närvarande finns cirka 340 olika typer av larm kopplade till larmcentralen, såsom brandlarm, inbrottslarm driftlarm etcetera.
– Jag är övertygad om att det kommer att uppstå en stor saknad efter larmcentralen. Men det är som man säger, ingen saknar kon förrän båset är tomt, avslutar Westin.

Till arkivet