Rariteter auktioneras ut i helgen

Högtidsstund väntar för den auktionsintresserade när Landskronas båda auktionshus i helgen bjuder ut massvis av rariteter.

På lördag mjukstartar det hela med att Auktionsfirman lockar med stadsauktion av det lite finare slaget.
– Det blir utrop från 100-lappen och ända upp till 40 000 kronor, säger Pia Johansson på Auktionsfirman.
– Vi har riktigt fin konst för kännaren, bland annat en mapp om 8 litografier av den italienske konstnären och skulptören Marini Marino (1901-1980) där utropspriset är satt till 40-50 000 kronor. Dessutom har vi många fina vägg- och golvur, intygar Pia som meddelar att första klubbslaget faller klockan tretton och att drygt 400 utrop kommer att avverkas.

Under söndagen är det så dags för vårens stora auktion i Landskrona när Auktionshuset Anders Antik avhåller sin internationella vårkvalité. Varor till ett uppskattat värde av 7 miljoner kronor kommer då att byta ägare.
– Vi vill verkligen passa på att slå ett slag för att landskronaborna ska ta tillfället i akt och komma ut och se alla rariteter vi har ställt ut. Auktionslokalen har förvandlats till ett jättemuseum, fylld med helt unika objekt, berättar Lena Bjering, informationsansvarig på auktionshuset, och säger med eftertryck,
– Passa på och kom och titta, det är gratis. På söndag är konstskatten skingrad. Jag säger absolut inte detta för att skaffa mig gratis reklam eller nya kunder, utan för att jag tycker att tillfället är unikt. Hade vi samlat alla objekten på Konsthallen så hade det varit en utställning man pratat vitt och brett om.

Bland objekten märks en tavla av den franske målaren Cesar Pattéin (1850-1931).
– Vi har satt utropet till 50 000 kronor. Det skulle dock förvåna mig mycket om slutpriset hamnar där. Intresset, främst då från Paris men även från USA, Italien och Sverige är stort och redan nu är tio telefonlinjer uppbokade åt spekulanter och fler lär det bli, tror Bjering och ser fram emot en mycket spännande budgivning.

Känd från TV är det orörda kistbordet som ”Nisse i Tygared” (1799-1870) tillverkade. Bordet som efter märkliga turer kom att hamna i Borstahusen värderades till 30 000 kronor när det var med i Antikrundan från Ystad.
– Det är ett objekt jag verkligen hoppas kommer att stanna i Sverige, säger Bjering som dock uppskattar att 75% av varorna kommer att hamna hos internationella köpare.

Anders Antik fortsätter sin utveckling och är idag det fjärde största auktionshuset i Sverige (efter Bukowski, Stockholms auktionsverk och Uppsala auktionsverk).
– Vi är mycket stolta över att kunna erbjuda den fina ”vårkvalité” i Landskrona och jag hoppas att landskronaborna känner samma sak, avslutar Bjering och visar en ny kund runt bland de 900 klenoderna som står till buds.

Av:Håkan Karlsson
© Landskrona Direkt

UPP

 

Till arkivet