Tandregleringen i Landskrona läggs ner?

På måndag avgörs troligen tandregleringskliniken i Landskronas öde. Då ska politikerna i tandvårdsnämnden inom Region Skåne ta ställning till ett förslag som bland annat innebär stängning av tandregleringskliniken i Landskrona. Mycket lutar åt en stängning vilket skulle få till följd att landskronabarn som i framtiden behöver tandställning måste bege sig till någon av kranskommunerna för att få detta gjort.
Till Sydsvenskan sade tandvårdsnämndens ordförande Monica Lundgren härom veckan;
– Vi ska försöka lyssna på vad folk har att säga. Men vi skulle inte lägga fram det om vi inte trodde att vi hade beaktat alla aspekter.

Att tandregleringsklinikerna i Landskrona och Eslöv står först på tur att försvinna om Folktandvården Skåne omlokaliserar specialistklinikerna, bekräftar Tandvårdschefen vid Region Skåne, Karin Bengtsson.
– I mars fick jag i uppdrag av Tandvårdsnämnden att redovisa ett förslag till lokalisering av specialistklinikerna i ortodonti i ett femårs perspektiv. Ett uppdrag som nu är slutfört och betänkandet är överlämnat till nämnden för beslut, säger Bengtsson till Landskrona Direkt.
– Vad beträffar tandregleringsklinikerna föreslås dessa att hamna i Kristianstad, Malmö, Helsingborg, Lund och Ystad, säger Bengtsson och förklarar att detta inte beror på svårigheter att få fram specialister till dessa tjänster – ett argument som förekommit i debatten – utan snarare på att Folktandvården är konkurrensutsatt.
– Det handlar om ökad effektivitet, att med färre ortodontister hålla samma nivå som tidigare, förklarar Bengtsson.

Vare sig man väljer att kalla det omlokalisering eller effektivisering så blir konsekvenserna tråkiga för barn i Landskrona som är i behov av tandställning.
I dagsläget är cirka 3000 barn inskrivna hos folktandvården i Landskrona och 100-tals av dessa besöker någon gång tandregleringskliniken på Pjäsgatan.
Beslutar politikerna enligt liggande förslag innebär detta att landskronabarnen i framtiden får sätta sig på tåget och åka till Malmö eller Lund för att få insatt en tandställning.
Att det skulle vara aktuellt att skicka barn till Helsingborg tror man inte på Folktandvården på Pjäsgatan.
– Inte som det ser ut idag i vart fall. Som det är nu, är det fem års kö för att få en tandställning i Helsingborg.

– Om socialdemokraterna väljer att lägga ner tandregleringskliniken i Landskrona har de fört Landskronaborna bakom ljuset i valrörelsen, säger Torkild Strandberg (fp) och fortsätter,
– Innan valet rörde dåvarande kommunalrådet i Landskrona, Lars Wallstén, upp massor med damm tillsammans med regionpolitikerna Bo Nilsson och Viola Ohlsson i frågan om tandregleringen i Landskrona. Borgarna och Folkpartiet anklagades för att vilja lägga ned kliniken.

– Socialdemokraterna lyckades före valet ge ett intryck av att man skulle kunna rädda kliniken i Landskrona. Nu är det upp till bevis Wallstén, Nilsson och Ohlsson. Jag förutsätter att alla tvärsäkra uttalanden innan valet inte bara var substanslöst prat, utan hade ett faktiskt innehåll, dundrar Strandberg som dock inte kan svara på hur folkpartisterna kommer att rösta i frågan.

Bo Nilsson, Lars Wallstén och Monica Lundgren befinner sig på budgetmöte i Danmark och har fått Strandbergs kritik tillsänt sig via fax men ännu ej svarat på denna.

Av: Håkan Karlsson
© Landskrona Direkt

UPP

 

Till arkivet