Landskronabon sjukare än genomsnittssvensken

Genomsnittssvensken är sjukskriven 42,5 dagar per år. Detta innebär att Landskronabon är sjukare än sina landsbröder. Kommunens innevånare är hemma på grund av sjukdom, rehabilitering, arbetsskada eller förtidspension 51,9 dagar, enligt Sydsvenska Dagbladet.

Sveriges sjukaste befolkning bor i Åsele i Västerbottens län. Där är ohälsotalet 70,6 dagar per år.
I Skåne ligger Klippan, Perstorp, Landskrona, Åstorp och Bjuv sämst till. Samtliga har fler än 50 ersättningsdagar om året.
Friskast i Skåne är Lundabon med 26,3 dagar.
I Danderyd har man landets lägsta siffror, där är befolkningen sjukskrivna 18,9 dagar per år.

Sydsvenskan skriver också att bland de tio kommuner som har lägst ohälsotal finns hälften i Stockholms län.
– Det är framförallt i glesbygdskommunerna med få arbetstillfällen och därmed få möjligheter att hitta rätt på arbetsmarknaden som vi har de höga talen, säger Riksförsäkringsverkets Rolf Lundgren till TT och förklarar att sjukpenningen är högre än ersättningen från a-kassan. Dessutom förlängs perioden som den arbetslöse kan stämpla.

UPP

 

Till arkivet