Storstrejken allt närmare Landskrona

Måndagen den 12 maj inleds Kommunals storstrejk om inga förhandlingsframgångar träffats innan dess. Det innebär att samtliga medlemmar i över 60 kommuner tas ut i strejk.
Landskrona är en av de strejkvarslade kommunerna.
– Alla Kommunalare i Landskrona tas ut i strejk, undantag görs dock för personal inom vård- och äldreomsorgen samt för grupper inom psyk- och handikappomsorgen. Det är ju inte meningen att strejken ska slå mot tredje part utan att det är arbetsgivaren som ska få bekymmer, säger en smått stressad Annika Lozell, nyvald ordförande i lokalavdelningen för Svenska Kommunalarbetareförbundet I Landskrona.

Redan nu råder det nyanställningsblockad i kommunen. Till det kommer en övertidsblockad inom räddningstjänsten samt att stans samtliga parkeringsvakter strejkar sedan den 23 april.
– En del konsekvenser har det haft att räddningstjänsten nu är drabbad av övertidsblockad. Bland annat har någon utbildning fått ställas in, vet Lozell som dock inte tycker att parkeringsvakternas strejk fått några större följder.

Att det blir storstrejk är Lozell övertygad om.
– Det finns inga som helst tecken som tyder på att parterna har närmat sig förhandlingsbordet utan på måndag går vi ut i strejk, säger Lozell bestämt och känner att pulsen börjar stiga.

Hur kommer då Landskronaborna märka av strejken?
– Det blir mindre personal på förskolorna, detta kan leda till att avdelningar måste stängas. Skoleleverna blir utan mat och städning. I många fall kan man inte ta sig in på skolor, idrottsanläggningar, förråd etcetera för vaktmästaren som ska öppna är uttagen i strejk. Parkerna gror igen, gräsmattor blir inte klippta, berättar Lozell vidare.

BoIS-match i fara
Landskrona BoIS match mot AIK den 19 maj kan komma i fara om konflikten drar ut på tiden.
– Här tror jag nog att BoIS kommer att begära dispens om att bli undantagna från konflikten, tror Lozell och hänvisar till Örebro SK som var i samma situation men som fick spela sin match.

I kväll arrangerar Kommunal ett samkväm på Slottscaféet mellan klockan 17 och 19.30.
Alla som sympatiserar med oss är välkomna ner på en sympatifika för en tia. Dessutom bjuder vi på gratis hoppning i hopptornet för alla barn samt på uppträde av trubaduren Johnny Cosy, avslutar Lozell.

Fakta om konflikten
Drygt 65.000 kommunalarbetare strejkar i olika intervall. Det råder nyanställningsblockad i landets alla kommuner och landsting. Till det kommer en övertidsblockad inom räddningstjänsten. Alla parkeringsvakter är varslade om strejk på obestämd tid. Renhållningsarbetarna strejkar mellan den 23 april och 14 maj, detta berör dock inte Landskrona då renhållningsarbetarna på LSR är anslutna till Transport.

Kommunal krävde minst 5,5 procent – 885 kronor – plus pengar för att höja de allra lägsta lönerna, när man i höstas sa upp avtalet för 2003.
I fördelningen skulle yrken som det i dag finns gymnasial utbildning för prioriteras.
De kommunala arbetsgivarna svarade med motbud i januari: 4,2 procent till vissa vårdgrupper och bara 2 procent till resten. Totalt 3,2 procent – cirka 515 kronor.

Till arkivet