Bättre förutsättningar för träning och tävling skall flytta fram positionerna för konståkningen i Landskrona. Genom att satsa på kvalificerade tränare och utökad istid hoppas GF Idrott att föreningens unga talanger skall blomma ut till fullfjädrade stjärnor.
– Vi vet att det är en mycket lång väg att vandra, men om vi skapar bra träningsmöjligheter så ökar förutsättningarna, menar Björn Wingårdh, ny ordförande i GF Idrotts konståkningssektion och tränaren Charlene Varrin nickar instämmande.
– Bra träning är viktigt om man skall lyckas och en dröm är att kunna träna på i året runt, menar Charlene som nu fått en del av sin önskan infrias när kommunen förlängt istiden i hallen med sex veckor.
– Kommunen har varit mycket välvilligt inställda, men vi få betala vad det kostar för att få utökad istid, påpekar Björn Wingårdh som i sin tur hyrt ut istid till klubbar vars hallar redan gått i sommarvila.
– Det här är ett mycket bra initiativ och om vi vill få fram konståkningen i Skåne så måste vi ha tillgång till en hall med istid året runt, menar Lotta Falkenbäck, välkänd konståkningsprofil som under helgen var en av ledarna när Skånes bästa åkare samlades i Landskrona för träning.
Bland de medverkande var Sveriges största löfte, Lina Johansson, 14-årig Malmötjej som slutade som åtta i junior-VM senast det begav sig.
– Lina är en jättetalang, men för att hon skall ha någon chans att konkurrera med de bästa så krävs bättre träningsförhållanden.
Förutom Charlene Varrin har GF idrott kontakt med andra tränare, en av dessa är ungerske elittränaren Andras Szaraz som trimmar åkarna vad gäller hoppen.
– Andras kör hårt med våra åkare några veckor under säsongen och sedan tränar de vidare på egen hand med vår tränare, det kommer förhoppningsvis att ge åkarna lite mer kvalité och genom att förbättra träningen hoppas vi också kunna få fram duktiga konståkare, menar Björn Wingårdh.
GF Idrott har också stolta traditioner att försvara vad gäller konståkning. Redan 1962 stod klubben som värd för SM och föreningens Gunilla Lindberg och Gunnar de Sharengrad vann guld i paråkning. Bedriften upprepades också året därpå och det andra SM-guldet gav paret LISA-guld för årets idrottsprestation i Landskrona.
De stolta traditionerna följdes sedan upp av Britt Marie Stridh, Anne Svärd och Bodil Olsson som samtliga nådde stora framgångar på isen. Bodil Olsson fick också representera Sverige vid både VM och EM 1980.
Idag är det unga tjejer som tränar och målsättningen för klubben är att på sikt få fram åkare till Götalandsmästerskapen och kanske i framtiden också till någon mästerskapstävling.
– Vi vet att vägen dit är lång, men vårt mål är att skapa förutsättningarna rent träningsmässigt, sen får vi se hur långt det räcker, avslutar Björn Wingårdh.
Fakta
GF idrotts konståkningssektion kan fira 45-årsjubileum i år.
Redan den 4 augusti 1958 diskuterade föreningen bildandet av en konståkningssektion med anledning av att Landskrona då var på väg att få en konstfrusen isbana och den 13 januari 1959 fick föreningen sin första mästarinna när Gunilla Lindberg för andra året i rad vann juniorernas DM.