Öppet Dammhag ett lyckat projekt

Öppet Dammhag firar 1-årsjubileum den 5 maj.
För de som inte vet vad öppet Dammhag är så är det precis vad det låter som , en öppen Dammhagskola.

Det var rektor Rose-Marie Bergman som kom med huvudidéen, att göra någonting för att få bort ungdomarna från gatorna. Det var mycket vandalism nere i centrum. Vilket ledde till att det behövdes en snabb lösning för att få mer kontroll.
– Och vi har lyckats! Det har blivit mycket bättre, säger en stolt Per Larsson, projektledare för Öppet Dammhag.

Dammhag är öppet för alla oavsett ålder och det spelar ingen roll vilken skola du går på. Skillnaden mellan ungdomshuset NOVA och Öppet Dammhag är ekonomin och lokalsituationen.
– Det är lättare för NOVA för dom har sitt ställe. Men vi använder lokaler som på vardagarna används till skola, vilket gör att vi har helt andra förutsättningar, säger Larsson.

Aktivitetarna är dock många på Dammhagsskolan. Det finns bland annat mysrum, där ungdomarna kan boka in sig om dom bara vill ta det lugnt eller ha lite disko. Sen används hemkunskapssalen till bakning och slöjdssalen används till sygrupper. Även datasalen finns till förfogande för dom som vill surfa.

Men det är fotboll som är populärast och det är Jean Jönsson och Khalil Mahjoub som är handledare. Måndagar och fredagar håller dom fotbollsträning. Det är blandat killar och tjejer. Fast några av tjejerna tycker att killarna i den äldre gruppen var för elaka och då fick dom spela med de lite yngre killarna.
– Det fungerar mycket bra med fotbollen. Nu när det är så fint väder får dom värma upp med att jogga några varv, sen sätter vi igång inne i idrottshallen, säger Mahjoub som tycker det fungerar bra med verksamheten.

Ett problem är att tjejerna kommer i skymundan av killarna, som till exempel i fotbollen. För att försöka få bort detta problem så har det bildats olika former av tjejaktiviteter. Tjejgrupper, tjejkvällar och tjejfotboll är några utav dessa.
– Det behövs något för att få bort den här diskrimineringen av tjejer. Vi försöker göra vårt bästa, säger en bekymrad Larsson och fortsätter,
– Ett annat problem är det mellan svenskar och invandrare. Det är så att svenskarna skapar fördomar, men bakom en invandrarnas hårda skal så finns det något bra, vilket Per Larsson har fått uppleva här på Dammhag.

– Här är mycket ungdomar, mellan 50-80 personer varje dag. Rekordet är runt 110, inflikar Mahjoub.

Diar Omar, 11, Ardim Balija, 10, Erdal Gudieci, 9 och Pajtime Osaj, 12 är ofta på Öppet Dammhag. Samtliga tycker det är mycket bra att det finns. Personalen är snäll och hjälpsam.
– Fast ibland är dom lite stränga, tycker Diar.
Barnen och ungdomarna leker och har kul och det finns inte mycket att klaga på,
– Allt är bra, hojtar Pajtime med glädje i rösten.
– Jag tycker det är bra att man får spela fotboll, säger Ardian.
Erdal tycker det är jättebra att han får hjälp med sina matteläxor.
– Behöver man hjälp med läxorna, så kan man få detta.

Öppet Dammhag har blivit mycket uppskattat av politiker, lärare och bibliotekarier. Men även polisen har reagerat positivt. Anders Nordberg, polisinspektör i Landskrona, säger att det har skett en klar förändring sedan Öppet Dammhag öppnades.
Margareta Rydhagen på Stadsbiblioteket i Landskrona tycker att det bästa som hände under 2002 var att Öppet Dammhag startade, och hennes förhoppningar om ett Öppet Dammhag även 2003 gick i uppfyllelse.

Text och Foto: Mikaela Persson – PRAO
© Landskrona Direkt

UPP

 

Till arkivet