Skyttegillet fyller 125 år

Skyttegillet var först ut bland Landskronas idrottsföreningar när man såg dagens ljus för 125 år sedan och jubileet firas som sig bör med tävlingar.
– Den första tävlingen är nu på fredag, exakt på dagen 125 år efter det att föreningen bildades, berättar Börje Fritz som tillhör veteranerna i föreningen och sönerna Håkan och Anders för familjetraditionen vidare.
– Det var naturligt att börja med skytte, menar Håkan som tillhör föreningens främsta på gevär medan Anders satsar på k-pist.

Skyttegillets tävlingsbana ligger granne med motorvägen och hit flyttade man 1938 när tävlingsbanan på industriområdet behövdes för andra ändamål. Med vid flyttningen var Börjes far, Johan Fritz som i många är hade ansvaret för skjutbanan.
– Jag fick följa med honom hit och det var så jag kom att börja med skytte, förklarar Börje som nu är sekreterare i styrelsen och banchef.

Skyttegillet bildades av militärer på den tiden när Landskrona var en militärstad. Med sina 25 aktiva skyttar och 292 medlemmar håller föreningen sin ledande position i Skåne, men medlemstillströmningen har gått ner.
– Det har säkert många förklaringar, dels finns så många andra idrotter att konkurrera med och det kostar en del att satsa på skytte, menar Börje Fritz som dock tror att luftgevärsskyttet är ett bra sätt att locka ungdomar.
– Här är intresset bra och förhoppningsvis kommer ungdomarna sedan att fortsätta med riktigt skytte.

Även om skyttet fanns i familjen var det inte självklart att sönerna Håkan och Anders skulle följa i far och farfars fotspår.
– Nej, jag provade både fotboll och boxning, men har man två vänsterfötter och är styrkrädd så var det inget bra val. Det fick bli skytte ändå, säger en leende Håkan som nu fått sonen Andreas, 9 år, att kombinera fotbollen med luftgevärsskytte.
– Det blir ett naturligt val när hela familjen håller på med skytte.

Några stora festligheter planeras inte för att fira 125 år, men tre jubilumsskjutningar skall hinnas med. Den första nu på fredag och två i augusti.
Skyttegillet har också klarat av årsmötet och där omvaldes Stig Elfström till ordförande med Håkan Fritz som vice och Börje Fritz, som suttit med i styrelsen sen 1969, fortsätter som sekreterare.
Claes Ålund svarade för fjolårets främsta prestation när han slutade som nia i liggande vid SM medan Håkan Fritz slutade som trea vid förbundsmästerskapen i fältskjutning med gevär.

Till arkivet