Linnea Håkansson SM-boxar för LBK

För första gången i Landskrona Boxningsklubbs 77:åriga historia skickar klubben en tjej för att försvara föreningens färger i ett mästerskap. Det är Linnea Håkansson, 17 år, som skall ställa upp i svenska mästerskapen för nybörjare som avgörs i Köping i nästa vecka.
– Linnea har talang och en härlig inställning, så därför skickar vi henne på den här tävlingen, förklarar veteranen Torsten ”Topsy” Lindblom som nu hoppas att fler tjejer hittar till klubbens träningslokal i Idrottshallen.
– Tyvärr är Linnea ensam och därför får hon sparra mot killarna. De andra tjejerna som börjat träna har lagt av, de har inte samma vilja som Linnea.

Att sparra mot killarna har Linnea Håkansson inget emot, men hon tycker att de är lite för snälla emellanåt.
– Killarna är justa, men de är lite för snälla, de kunde gärna slå lite hårdare. Men träningen fungerar bra och jag ser fram emot att få tävla på riktigt, det är därför man tränar, förklarar Linnea som alltid varit idrottsintresserad och började idrottsbanan med tennis.
– Jag var med i Kalle Anka cup och höll på några år, men sen tyckte jag att tennis blev lite tråkigt och ville prova på något annat. Det blev fotboll i några år, men bristen på tjejlag i Landskrona gjorde det svårt att fortsätta.

Och att BoIS, med pappa Kenneth som ordförande, inte har tjejfotboll är hon inte nöjd med.
– Han säger bara att det inte finns pengar, men jag tycker det är dåligt att BoIS inte har något tjejlag. Jag håller på BoIS och kollar deras matcher, men det hade varit kul att få spela också.

Linnea Håkansson, som till vardags läser på Gullstrandskolan, andra året på samhällsprogrammet med medieinriktning, lockades till boxningen när hon såg en affisch om kick-boxning.
– Man skulle skapa en tjejgrupp och tyckte det lät spännande och gick dit. Det var där som en kompis fick med mig till boxningen och nu tränar jag både kick-boxning och vanlig boxning, så det blir många pass i veckan, förklarar hon och minns att hon alltid tyckt det varit kul med boxning.
– Jag låtsades boxa när jag gick på mellanstadiet, så boxningen har jag alltid gillat. Jag tycker att proffsboxningen skulle släppas fri, det är upp till dig själv om du vill bli boxare, menar Linnea Håkanson som inte är rädd för skador genom boxningen.
– Nej, det är värre skador i gymnastiken och en smäll på näsan är inte så farlig, säger hon med ett leende.

I SM för nybörjare ställer hon upp i lägsta klassen för boxare som gått högst fem matcher.
– Eftersom det är hennes första tävling så kommer jag att kontrollera motståndarnas böcker noga så att vi vet vad det är för tjejer hon kommer att möta. I tävlingsböckerna ser vi vad tjejerna gjort tidigare och det är nyttig information, menar Topsy Lindblom som gläds över att klubben äntligen fått fram en boxare också på tjejsidan.
– Och förhoppningsvis blir det fler, avslutar han medan Linnea Håkansson gör sig klar för ett nytt träningspass tillsammans med killarna.

Till arkivet