Annons

Oviss framtid för varvet

I torsdags förra veckan lämnade den sista bostadsmodulen Landskronavarvet och i slutet av månaden hoppas advokat Staffan Anderberg kunna lägga fram ett ackord och slutföra rekonstruktionen av bolaget. Samtidigt har ekokrim i Norge lagt ner utredningen om eventuellt brott i samband med moderbolagets Fosens Mekaniska begäran om varvsstöd. Dock vägrar näringsminister Ansgar Gabrielsen, Höyre, att betala ut de 78 norska miljoner kronor som Fosen kräver. Så än är sista ordet inte sagt i den affären.

Vad gäller Landskronavarvet så är Staffan Anderberg optimistisk, även om det nu bara kommer att finnas jobb för ett tiotal man den närmsta tiden.
– Vi färdigställer nu ordern till Pharmadule Emtunga och väntar närmast på betalningen. När detta är klart kommer jag att upprätta ett utdelningssförslag så att varvets fordringsägare får sin ersättning, sen får varvet stå på egna ben igen.

Annons
 

De beställningar som Landskronavarvet utfört åt Pharmadule Emtunga beräknas vara värt omkring 30 miljoner kronor, sen skall moderbolaget Fosen också betala en del och detta skall sedan gå ut till företag med krav på varvet. Totalt uppgår kraven till 60 miljoner kronor.
– När alla andra utgifter är betalda så bör ackordet ge omkring en tredjedel tillbaka, tippar Staffan Anderberg och sedan handlar det om att jaga nya beställningar.

I Norge är krisen djup för moderbolaget Fosens mekaniska, kring nyår varslades 130 anställda om uppsägning och när nu “Midnatsol”, färjan till Hurtigruten är klar, kommer ytterligare 160 anställda att varslas. Kvar blir omkring 40 man för underhållsarbete.
– Vi jobbar med en del spännande projekt, men ingen order är klar ännu, säger Fosens personalchef Reidar Gullesen i en intervju.

Landskronavarvet förde ytterligare förhandlingar med Pharmadule Emtunga om byggandet av fler moduler, men av den beställningen blev inget.
– Marginalerna var på tok för små, så vi kunde inte göra annat än tacka nej, förklarar Staffan Anderberg.
För Fosens Mekaniska är Landskronavarvet betydelsefullt eftersom man i Norge inte kan bygga egna skorv. När och om en lösning kommer till stånd med den norska staten om utbetalningen av varvsstödet kan Fosen också öka insatserna för att få hem nya beställningar. Men när detta sker är idag ytterst ovisst.
– Jag har varit med förr och är optimist, det kommer att byggas fartyg i landskrona även i framtiden, nu skall vi bara ha tålamod, avslutar Staffan Anderberg.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser