Öppet hus och namnbyte på dagverksamheten Hamnen

För Östen Fernlund utgör dagverksamheten Hamnen en fast punkt i tillvaron. Hit kommer han dagligen för att umgås med sina vänner och jobba lite i köket.
– Hade detta inte funnits så hade jag bara suttit hemma, nu kommer jag ut och här trivs jag jättebra.

På onsdag bjuder dagverksamheten i gamla Tullhuset på Lilla Strandgatan in till öppet hus och passar samtidigt på att byta namn till Aktivitetshuset Hamnen.
– Vi tycker att det passar bättre som en beskrivning på vår verksamhet, berättar socionom Göran Persson som tillsammans med arbetsterapeut Inger Roswall varit med sedan starten 1996.
– Då började vi som ett projekt, men numera ingår vi i arbets- och socialförvaltningens verksamhet.

Dagverksamheten är till för personer med personliga problem på olika plan och totalt handlar det om ett 60-talet personer i Landskrona.
Av dessa är 20-talet regelbundna gäster på dagverksamheten.
– Här kan man vara med i köksgruppen, pappersgruppen eller textilgruppen, men det går också bra att bara titta in och prata lite, berättar Gull-Britt Ekstrand som själv kommer att jobba lite i den nya seconhandbutiken som öppnar på onsdag.
– Här har vi en del kläder som vi fått in, men vi säljer även produkter som vi själv tillverkat, förklarar Gunilla Storm och visar upp en papperskorg tillverkad av tidningspapper som vävts.
– Jag har inte vävt tidigare, det här jag lärt mig här och tycker att det är väldigt avkopplande.

Östen Fernlund har varit en trogen gäst på dagverksamheten de senaste fyra åren och han trivs bra med att syssla i köket.
– Här lagar vi vår egen mat och det tycker jag är roligt, jag trivs mycket bra med att vara här.

Även om verksamheten numera är permanent så finns det alltid en oro för framtiden när kommunala besparingar kommer på tal.
– Riktigt säker kan man aldrig vara, men vi upplever nog att vår verksamhet är så betydelsefull för många människor och kan därför knappast försvinna, menar Göran Persson som tillsammans med dagens gäster lägger en sista hand vid förberedelserna inför onsdagens öppna hus, då håller Aktivitetshuset hamnen öppet mellan kl 9 och 16 för alla som närmare vill bekanta sig med verksamheten.
– Och politikerna är mycket välkomna, poängterar Gull-Britt Ekstrand medan övriga gäster leende nickar instämmande.

Till arkivet