Kommunala \”poliser\” till Landskrona?

Efter nattens händelser utanför Johns diskotek på Ödmansonsgatan i Landskrona börjar nu stadens styrande få nog. Kommunledningen har flera gånger påpekat för polisstyrelsen för Skåne län att behovet av en polisstation som är bemannad med en utryckningsstyrka dygnet runt är stort. – Jag vet inte riktigt vad vi ska ta oss till, säger Niklas Karlsson socialdemokratiskt kommunalråd. Han lovar dock att ständiga kontakter hålls med den högsta ledningen i landet, – Det stämmer. Vi har folk från kommunen i riksdagen som träffar justitieminister Thomas Bodström varje vecka och vi påpekar för ministern varje gång vad som är på väg att ske, säger Karlsson uppgivet. Bristen på kunskap, handling och insyn från de som beslutar om var och när poliser ska finnas tyder nästan på underskattning av problemen i staden. – Det är inte utan att man undrar. Idag har alla media inklusive riks-TV rapporterat om händelserna. Man hoppas bara att de ansvariga haft TV:n på. Nu har det gått så långt att man inom kommunen har planer på att skaffa kommunala \”poliser\”, – I Malmö och Båstad har de något som heter trygghetsvärdar. Vi ska träffa representanter från Malmö på måndag och då höra hur det fungerar och vilka befogenheter dessa har, fortsätter Karlsson. Problemen löses dock inte enbart med fler poliser, vilket kommunalrådet är väl medveten om, – Det måste till en attitydförändring hos ungdomarna. Har man så liten respekt för ordningsmakten som vi nu sett exempel på så är det något som är fel. Hur vi angriper denna delen av problemet är en helt annan sak. Klart är dock att om det syns fler poliser på stan så känner sig folk tryggare och vistas mer ute. Detta får till följd att brottsligheten minskar, avslutar Karlsson.

Till arkivet