LISA-stipendiater utsedda

Nio individuella och ett lagstipendium blev facit när LISA, Landskrona Idrottsföreningars Samorganisation, delade ut ungdomsstipendium för 2002.
– Vi hade fått in elva ansökningar, men en var för gammal, så därför kunde alla som sökt också få stipendium, förklarade ordförande Lennart Wallgren som var lite fundersam på det låga antalet ansökningar.
– Förra året hade vi hela 24 ansökningar, men det är upp till föreningarna att skicka in ansökningar på sina ungdomar.
I år fick LISA dessutom en minskning av bidraget från Idrottsfonden med 8000 kronor, detta eftersom fonden riskerar att beskattas och därför inte kan dela ut mer pengar.
– Beklagligt, men nu skjuter vi själv till pengarna och i framtiden hoppas vi kunna hitta företag som är villiga att sponsra våra stipendium.

LISA-stipendiet började delas ut 1979 och avser att stimulera unga idrottsutövare till studieresor eller allmän utbildning, antingen inom idrotten eller civilt.
Stipendiet är på 2 500 kronor och dessutom erhåller stipendiaten en ljusstake och blommor som delas ut i samband med LISA:s årsmöte den 31 mars.

Stipendiaterna för 2002 blev, utan inbördes rangordning;

 • Landskrona Kvinnligas unga gymnaster, 12 till 14 år, som redan haft stora framgångar inom Rytmisk Gymnastik.
  I truppen ingår Elin Malm, Ida Nordehammar, Louise Flemming, Isabelle Nordehammar, Elin Condrup och Sophie Lindberg.
 • Landskrona Roddklubb har med tre duktiga roddare, David Andersson, Olof Nilsson och Peter Paulsson. Av dessa har David Andersson nått stora framgångar också i seniorsammanhang, han tog hem silver i lättvikt när SM avgjordes på Hjälmsjön.
  David har också representerat Sverige som junior i olika sammanhang. Olof Nilsson och Peter Paulsson är yngre, men har tillsammans och individuellt nått fina resultat i fjolårets tävlingar. Inför den här säsongen kommer ytterligare en roddare in i bilden, Neal Saylor som satsar på allvar i år och det innebär att Roddklubben för första gången på många år kan ställa upp med en egen fyra i olika tävlingar.
 • Landskrona BoIS fick med tre stipendiater, Måns Sörensson, Ajsel Kujovic och Marcus Hansson, samtliga aktuella för Sveriges P16-landslag.
  Måns, 17 år i april, kan dessutom bli aktuell för BoIS allsvenska A-trupp.
 • Cykelklubben hade två duktiga cyklister på stipendielistan, nyblivna juniorlandslagstjejen Karolina Larsson-Lindgren och Christian Olofson.
  Karolina, 17 år, tog guld vid Götalandsmästerskapen och brons på ungdoms-SM, totalt blev det 16 segrar under tävlingssäsongen 2002. Nu är hon dessutom uttagen till träningsläger med juniorlandslaget.
  Christian Olofsson, 14 år, rankas trea i landet i sin åldersgrupp och tog även han hem brons vid U-SM i Sunne.
 • Bangolfklubben Linjen har fått fram en riktig talang i blott 11:åriga Malin Jacobsson som tog hem två guld vid ungdoms-SM i Umeå och utsågs till Årets ungdom efter sin imponerande säsong. Totalt blev det 10 seger för Malin i olika tävlingar och hon är rankad etta i sin åldersgrupp i landet.

Ungdomarna erhåller sina stipendium i samband med LISA:s årsmöte om en dryg månad.

Till arkivet