Cassium i konkurs

Det iskalla klimatet inom IT-sektorn har skördat ännu ett offer, det är Cassium Sverige AB med 17 anställda som gått i konkurs på egen begäran.
– Jag kommer inom de närmaste dagarna att annonsera ut verksamheten till försäljning, förklarar konkursförvaltare Urban Jansson och ägaren Jonas Schöld väljer att inte uttala sig.
– Det är jobbigt nog som det är, säger han och hänvisar till konkursförvaltaren.

Cassium hyr sina lokaler av Landskronahem, gamla Nyvångstvätten byggdes om och anpassades för bolagets behov och för två år sedan kunde man flytta in i toppmoderna lokaler. Landskronahem får nu, av allt att döma, söka efter nya hyresgäster.
System Teknik, som bolaget hette, köptes upp av engelska Cassium, och planer på exempelvis e-handel började ta form. Då sken allt ljus på IT-branschen och priserna för såväl bolag som aktier steg likt en raket mot solen.
Men värmen blev för svår och IT-bubblan brast. Något som nu också drabbat Cassium.
– Cassium i England har också gått i konkurs, så det är en svår bransch, understryker Urban Jansson.

Av de 17 personer som berörs av konkursen ingår tre i ledningen och 14 anställda. Det handlar om personal med specifika IT- och datakunskaper som arbetat inom bolagets olika verksamhetsgrenar.
Någon fast egendom att tala om finns inte, lokalerna hyrs, möbler och delar av datautrustningen leasas. Vad som finns är personal med kunskap och, inte minst, ett kundregister.
– Hela affärsidén bygger på att det är ett tjänsteföretag och därför är det inte mycket av fast egendom som ingår i konkursen, betonar Urban Jansson som ännu inte vet hur stora belopp konkursen omsluter.
– Man tryckte på knappen i god tid och utnyttjade inte några krediter. Det finns inga skulder till banken, men var det slutar vet vi inte än.

För några år sedan kunde IT-bolag säljas för enorma belopp, i det här fallet talar det mesta för att eventuella intressenter i första hand är intresserade av Cassiums kundregister.
– Det ligger förmodligen nära till hands, men det hindrar inte personer kopplade till bolaget att själva lägga ett bud på verksamheten när det hela annonseras ut till försäljning, menar Urban Jansson som räknar med att annonsen om utförsäljningen skall publiceras inom loppet av några dagar.

Till arkivet