Kommunledningen gör tummen ner för Karnevalen i år

Kommunledningen delar Vänliga Landskronas bedömning och gör tummen ner för en Karneval i år.
– Förslaget som presenterades var inte tillräckligt intressant, konstaterar kommundirektör Leif Borg och uttrycker en oro för att karnevalen skulle förvandlas till ett tivoli.
– Det finns onekligen en viss rädsla för att det skulle bli för mycket tivoli och knallar, menar Leif Borg medan initiativtagaren Peter Fridolf anser att hela handläggningen av ärendet är märklig.
– Det hela verkar lite sjukt. Inte en enda gång har man tagit kontakt med oss och förhört sig om innehållet. Man tycks ha glömt att jag varit med och arrangerat åtta karnevaler utan att dessa gått i konkurs. Jag ser deras argument som svepskäl för att inte vilja släppa in någon annan på arenan. För vår del är det hela rent affärsmässig uppgörelse och inget annat.

Peter Fridolf är också mycket kritisk mot de slutsatser som Vänliga Landskrona och kommunen drar.
– Vårt upplägg följer helt de tidigare karnevalerna. Så vitt jag vet har det alltid funnits ett tivoli på Kasernplan och vad gäller knallarna så är dessa ett trevlig inslag på karnevalen dagtid. Vilka aktiviteter tänker man sig annars på dagarna, frågar Peter Fridolf retoriskt och han ville dra igång Karnevalen redan den 25 juni.
– Det beror helt enkelt på att Helsingborg la beslag på vår helg när vi inte hade någon Karneval och köra samtidigt går inte. Nu hade vi istället varit först ut i landet med ett stort arrangemang och det tror vi kan vara positivt.

Karnevalsområdet skulle vara samma som tidigare och fasta scener finns på torget, för Wallmans Salonger och en invandrarscen.
– Dessutom vill vi gärna samarbeta med lokala arrangörer som exempelvis jazzklubben kring en jazzscen. För oss är det lokala samarbetet viktigt.
Vidare skulle vallgravsrodden och det stora karnevalståget genomföras som tidigare.
– Vi har redan varit i kontakt med sambaklubbarna i Köpenhamn, understryker Peter Fridolf och för många Landskronabor har Karnevalen också fungerat som en liten semester på hemmaplan.
– Men nu får vi inte ens chansen och det känns mycket tråkigt, för oss, men främst för Landskronaborna.

Initiativtagaren till den första Karnevalen 1992 var Bertil Hallengren som då samarbetade med Peter Fridolf som fem år senare tog över ansvaret och drev Karnevalen fram till 1999.
Sommaren 2000 tog ännu en ny arrangör över och det slutade med ett ekonomiskt magplask och för första gången gick arrangörerna i konkurs.
Året därpå skulle Karnevalen jubilera, men istället blev det inställt eftersom kommunen inte ville öka bidraget och någon ny arrangör vågade inte anta utmaningen.
Förra året gick uppdraget till Vänliga Landskrona som i sin tur överlät åt Evenemang Uppsala att genomföra den tionde Landskronakarnevalen.
Men trots den fina sommaren ville det sig inte, underskottet blev hela 800 000 kronor och Evenemang Uppsala gick i konkurs.
– I åtta år har jag arbetat med Karnevalen, så jag vet vad som gäller. Även om det varit tufft ekonomiskt så har det gått vägen. Den här gången känns det som att det är andra faktorer som avgjort frågan, avslutar Peter Fridolf.

Läs även gårdagens artikell >>

Till arkivet