SUVeränt tycker man på Haldex Traction

Volvo XC90 fortsätter att skörda stora framgångar ute i världen, något som även ger en del genomslagskraft i Landskrona. Den elektroniskt styrda fyrhjulsdriften använder sig nämligen av en koppling som tillverkas på Haldex Traction i Landskrona.
– Det är självfallet glädjande när en bilmodell som har våra kopplingar vinner stora priser, säger Ulf Ahlén, VD på Landskronaföretaget Haldex Tractions.

När årets bilsalong på Detroit Auto Show inleddes i måndags korades Volvos XC90 till årets jeep (SUV) i Nordamerika – en utmärkelse med minst lika mycket tyngd som Årets bil i Europa. Produktionen går på högvarv på Hisingen och alla nya XC90:or som lämnar fabriken är redan sålda.
– Jag hörde senast idag (läs igår) att om du nu skulle gå in till en bilhandlare för att beställa en Volvo XC90 så levereras den i oktober, berättar Ulf Ahlén som trots detta inte vågar dra alltför stora växlar av framgången.
– Hur detta framöver kommer att påverka vår produktion av kopplingar kan jag inte uttala mig om idag, men det är naturligtvis inte någon nackdel. Dock har vi märkt av en tendens till nergång i försäljningen när det gäller första generationens fyrhjulskopplingar till Volkswagen.

Företagets utvecklingsavdelning ligger lång fram och VDn ser med tillförsikt framtiden an. När Volvo för nästan exakt ett år sedan hade världspremiär på stadsjeepen deklarerade man från Haldex Traction att detta på sikt skulle komma att innebära uppemot 100 nya arbetstillfällen i Landskrona. En siffra som enligt Ulf Ahlén stämmer bra överens med verkligheten än idag.
– Siffran var baserad på tre års sikt och den stämmer bra än idag.
I fjol anställde företaget cirka 30 personer i samband med att man då investerat 25 miljoner kronor i en ny bana där andra generationens fyrhjulskopplingar sätts samman.
– Därefter har vi kontinuerligt anställt personal och just nu håller vi på att anställa ytterliggare 5-6 personer, avslutar Ulf Ahlén.

Utöver Volvo används Haldex Tractions koppling också i ett flertal av VW, Audi, Seat and Skodas modeller.

Till arkivet