Annons

Snart klart med nytt reperationsvarv

Nu handlar det bara om dagar innan det blir klart med ett nytt reparationsvarv i Landskrona efter konkursdrabbade Öresundsvarvet.
– Jag hoppas på en snabb lösning, som jag ser det är det bara formalia som återstår, berättar advokat Marianne Uesson som handlägger Öresundsvarvets konkurs och hennes optimism delas av advokat Anders Persson som ansvarar för fastighetsbolagets konkurs.

Dystrare ser det ut för nybyggnadsdelen i form av Bruces Shipyard som är under rekonstruktion. I Norge drar utredningen om eventuella oegentligheter i anslutning till varvsstödet ut på tiden.
Statsadvokat Håvard Holm skulle vara klar med sin utredning den här månaden, men fler förhör skall hållas och därför blir inget avgjort förrän tidigast i februari.
– Det är så klart inte bra att utredningen drar ut på tiden, men samtidigt är det inget som jag bekymrar mig över. För min del är det viktigare att det förslag till ackord som Fosen lagt i Norge går igenom och där väntas ett beslut i slutet av den här veckan, förklarar advokat Staffan Anderberg som ansvarar för rekonstruktionen av Bruces.

Annons
 

Bruces har sysselsättning ytterligare en dryg månad med produktion åt Pharmadule Emtunga bestående av byggandet av moduler samt färdigställande av två bostadsplattformar i Astrakhan.

Fosen, som äger Bruces, var också med i budgivningen kring reparationsvarvet och en del av fastigheterna på Varvsudden. Men budet ansågs för lågt och därför förs nu avgörande förhandlingar med ett konsortium med Utvecklingsstiftelsen som en form av samordnare.
– Det består av mindre företag som tidigare hade uppdrag åt Öresundsvarvet, nu vill man strarta själv i mindre skala för att hålla igång produktionen, förklarar Marianne Uesson.

Skulle, mot förmodan, det inte bli någon lösning vad avser reparationsvarvet så kan kranar och torrdocka komma att säljas ut.
– Det finns tyska intresse för köp av kranarna och en auktionsfirma vill sälja utrustningen, men just nu talar det mesta för att vi hittar en lösning som innebär att ett konsortium tar över verksamheten, avslutar Marianne Uesson.

Fosen i Norge arbetar vidare med att få ackordet accepterat, enligt de uppgifter som finns har fordringsägarna erbjudits drygt 100 av ett totalt krav på strax under 300 miljoner norska kronor.
– Det är ett bra bud och när väl ackordet är klart så kan verksamheten komma igång på allvar och förhoppningsvis finns det också beställningar att hämta. Vad gäller Bruces så arbetar vi mycket brett för att hitta nya verksamheter som gör att vi kan övervintra, men självklart går det inte hur länge som helst, avslutar Staffan Anderberg.
Lite ljus vad gäller reparationsvarvet, något mörkare vad avser nyproduktionen på Varvsudden.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser