Niklas Karlsson: Ny på jobbet

När Niklas Karlsson, 28 år, idag tillträder posten som nytt kommunalråd blir det som den hittills yngste på posten och dessutom i en politiskt mycket besvärlig situation.
Min ambition är att hela tiden ha Landskronas bästa för ögonen och göra vad jag kan för att nå breda politiska lösningar. Vi har haft för mycket gnäll i kommunpolitiken och det gynnar igen, i synnerhet inte nu när den politiska situationen är så besvärlig, poängterar Niklas Karlsson som redan på sin första arbetsdag samlar kommunstyrelsen för att utse dess arbetsutskott.

Efter valet fick Landskrona en politisk situation som innebar att främlingsfientliga Sverigedemokraterna med sina fyra mandat kunde få en vågmästarroll.
– Inget annat parti i fullmäktige vill ge Sverigedemokraterna det inflytandet och därför är det extra viktigt att vi når breda lösningar. Vi lyckades hitta ett samarbete med kristdemokraterna när det gällde trådbussfrågan och det är den typen av lösningar som vi också måste hitta i framtiden med olika politiska partier.

Trådbussen, som älts och malts i spalterna, hoppas han nu är en avslutad historia när fullmäktige sagt sitt.
– Nu har vi ett tydligt majoritetsbeslut i frågan och då är det viktigt att jobba vidare och göra det här så bra som möjligt. Trådbussen kan bli något fint för Landskrona om vi alla gör vårt bästa för att hitta bästa möjliga lösningar.

Även om Niklas Karlsson växt upp med den socialdemokratiska politiken, pappa Anders är riksdagsman och farbror Allan var tidigare kommunalråd i Landskrona, så ser han det snarast som en slump att han valde den politiska banan.
– Det kan låta underligt, men är faktiskt sant. Det var när jag råkade ut för ett benbrott som jag började intressera mig för politik, jag var då 17 år och spelade med BoIS. Tyvärr lyckades jag aldrig komma tillbaka på fotbollsplanen och då blev det politik istället.

Politisk förebild är Hjalmar Branting, Sveriges förste socialdemokratiske statsminister och idag bortglömd av många.
– Branting hade kvalitéer som är väl värda att ta fasta på. Han var en duktig ideolog, kunde organisera partiet och inte minst duktig på att hitta breda politiska lösningar.

Förutom den politiskt oroliga situationen i kommunen så saknas inte tuffa politiska utmaningar. Budgeten pekar mot ett underskott på si så där 19 miljoner kronor och det är något som måste prutas bort. Här väntar tuffa förhandlingar med övriga partier.
– Men vi måste vara beredda att ta itu med problemen, annars klarar vi inte kommunens finanser och jag hoppas och tror att vi skall klara uppgiften om alla bara visar lite god vilja. Det är min förhoppning att oppositionen nu också visar lite bättre inställning till samarbete.

Två nyckelord för socialdemokratin och Niklas Karlsson är tillväxt och omfördelning.
– Oppositionen talar ofta om tillväxt, men glömmer omfördelning av våra resurser. Vänstern talar mycket om omfördelning, men glömmer ibland bort att det krävs tillväxt om det skall bli något att omfördela. För oss socialdemokrater är det viktigt att vi har båda begreppen klart för oss.

Förutom underskottet i budgeten besväras Landskrona av en låg skattekraft och för att råda bot på detta måste fler invånare lockas att flytta till kommunen. Dessutom måste samlade åtgärder tas för att underlätta integrationen.
– Vi måste höja skattekraften och ett sätt är att bygga bostäder som efterfrågas, det är något jag sätter mycket högt. Dessutom måste vi ta krafttag för att underlätta integrationen och få fler människor i jobb, det blir mycket viktiga frågor under mandatperioden, avslutar Niklas Karlsson som nu står inför sitt livs kanske svåraste uppgift som nyvalt kommunalråd i Landskrona.

Fakta Niklas Karlsson
Familj: Sambo Lotta, socionom. Barnen Klara två år och Fabian fyra månader.
Utbildning: 190 akademiska poäng vid Lunds universitet i bl. a filosofi, sociologi, handelsrätt och nationalekonomi.
Hobby: Gillar att titta på fotboll, följer gärna BoIS. Har tidigare spelat trumpet i ABF:s ungdomsorkester.
Läser: Åsa Linderborgs Socialdemokraterna skriver historia, P O Enqvist Lewis resa och det nya skollagsbetänkandet.
Nyårslöfte: Att sluta snusa, har redan tränat lite.

Fakta kommunalråd
LANDSKRONA
Socialdemokraten Harald Schoug blev Landskronas första heltidsanställda politiker när han 1960 utsågs till Stadsdirektör.
I samband med kommunreformen i början av 1970-talet ändrades titeln till kommunalråd och 1975 fick kommunen för första gången två kommunalråd. Åtta år senare, 1983, var det dags att införa ett oppositionsråd. Från och med i år förändras oppostionsrådstiteln till att även den kallas kommunalråd. Tjänsten är numera på heltid.

Gerd Broberg Bernström och Inga Jansson blev de första kvinnliga kommunalråden när borgerligheten för första gången sedan den allmänna rösträttens införande tog makten i kommunen efter valet 1991 och när Niklas Karlsson idag börjar sitt jobb som kommunalråd blir han, med sina 28 år, den yngste hittills på posten.

Kommunalråd sedan starten
1960-1971 Herald Schoug, s.
1971-1985 Bengt Öhrvik, s.
1975-1983 Bo Nilsson, s.
1983-1989 Allan Karlsson, s.
1986-1991 Harry Nilsson. s.
1989-1991, 1994-2002 Lars Wallstén. s.
1992-1994 Gerd Broberg Bernström, m.
1992-1994 Inga Jansson, fp.
1994- Marita Larsson. s.
2002- Niklas Karlsson, s.Tutti Johansson Falk, m.

Till arkivet