Rekordpris för bortglömd rumpevärmare

Vid helgens välbesökta julaktion hos Auktionshuset Anders Antik sattes nytt prisrekord när det gäller flamsk vävnad. En så kallad bänkalängd från 1823 såldes förr toppnoteringen 90 000 kronor.
– Det var en helt unika flamskvävnad. Priset är också det dyraste som någon överhuvudtaget betalt för en flamsk vävnad i Sverige. Inte ens de stora auktionshusen typ Bukowski’s har varit i närheten av ett liknande pris, berättar Lena Bjering från Anders Antik och fortsätter exalterat,
– Det var en privat svensk samlare som var med på telefon som fick den. Vi hade flera både nationella och internationella samlare som var intresserade. Det som är så roligt är att vi i Sverige börjar få upp ögonen för våra egna kulturskatter, ännu roligare blir det att denna vävnad kommer från Skåne.
Bänkalängden härrör ur den stora samlingen av allmoge som auktionshuset hämtat från Sjöbo. Den vävdes 1823 av en skicklig väverska i Torna härad, Veberöd. Mönstret är ett blandmönster, inspirerat av Everlövssystrarna, som gjorde massor av flamska vävnader vid samma tid. Vävnaden är drygt 180 centimeter lång och trots sin ålder så gott som i nyskick.
– Inte så konstigt eftersom den sedan sin tillkomst förvarats i kista. Den var tänkt att användas vid fest men blev helt enkelt för fin och stoppades undan i en kista. 1953 fick den komma fram i ljuset, vid en gårdsauktion i Everlöv – men blev efter denna åter nedstoppad i en ny kista. Nu får hoppas att den får en betydligt ljusare tillvaro, avslutar Lena Bjering som kunde räkna in nästan 3,5 miljoner kronor i kassan när den rekordlånga auktionen slutade vid 20-snåret.

Till arkivet