Basket – En väg in i samhället

Idrotten spelar en viktig roll för integrationen i samhället och det är ett faktum som Ferid Lukacevic, själv flykting från Bosnien och initiativtagare till basketklubben Bosna, tagit fasta på.
– För mig är det viktigt att våra ungdomar blir integrerade i det svenska samhället och får chansen att skapa sig en framtid, det är min viktigaste drivkraft, poängterar Ferid medan klubbens senaste flicklag spelar en träningsmatch mot killarna.

– Ferid tyckte att jag kunde börja som tränare och starta ett lag för tjejer födda 1988, berättar en leende Irma Mahmutovic som själv är aktiv i West Winds och tränar klubbens äldre flicklag.
– Jag kände bara min lillasyster Azra och hennes kompis Esma, men det räckte inte för ett helt lag. Jag gick runt på skolorna och informerade och det var spännande att se hur många som skulle komma till den första träningen. Det kom tjugo tjejer och det hade jag aldrig trott, förklarar Irma och Semsa Popaja tränar nu de yngsta flickorna.
– Jag kan själv inte spela längre eftersom jag skadat knät, men det är roligt att vara med som tränare eftersom basket är så kul.

Bosna Basket har utvecklats till mer än en basketklubb, här finns gemenskap och en social samvaro som underlättar integrationen.
Ferid Lukacevic kom till Sverige som flykting från krigets Bosnien 1993 och året därpå startade han basketklubben.
– Det var viktigt för mig att komma igång så snart som möjligt och försöka glömma krigets fasor. Jag visste också att det fanns många som var i en liknande situation och basket är ett bra sätt att umgås.

Idag har Bosna nio lag i alla åldrar och herrarna vann förra året sin serie och spelar nu i division två.
– Vi har problem med ekonomin, det är inte lätt att hitta sponsorer. Men det finns en del företag som ställer upp, vi får stöd av Landskronahem, HSB och Skånska Hus, förklarar Ferid som efter att ha medverkat i TV fick sponsorer också från Solna.
– Han såg ett reportage om vår verksamhet och tog själv kontakt, det är vi mycket glada över, förklarar Ferid Lukacevic som också arrangerat resor till hembygden i Banja Luka för att hjälpa Banja Lukabor i förskingringen och arbeta för att öka svenskarnas förståelse för situationen i Bosnien.
– Mitt mål är att öka förståelsen och därmed underlätta för integrationen och det är en uppgift som är mycket angelägen. Se bara på alla barnen här ikväll, nu spelar det basket istället för att leka på gatan. Är det inte bättre, frågar han retoriskt med ett leende på läpparna.

Nästa vecka, den 15 december, kommer Bosna Basket att genomföra en liten festlighet i Idrottshallen för att premiera lagen som lyckades bra förra säsongen. Tre lag vann sina respektive serier och kommer att erhålla medaljer medan de två lagen som slutade som tvåor får diplom.
– Vi skall göra det lite extra festligt och alla som vill delta är välkomna, vi börjar klockan åtta, avslutar Ferid Lukacevic innan det är dags att fortsätta med kvällens träningspass.

Av Kalle Berggren
© Landskrona Direkt

UPP

 

Till arkivet