Tomtens alla renar återfunna

I en julpyntad festsal på Folkets Hus bjöd igår (men även idag) alla Landskronabarns stora favoriter, Sander & Gander, på sin snillrika julshow ”Tomtens alla renar” för kommunens 3- till 7-åringar.

Med ett koppel nya låtar, fiffigt värvade med gamla hits presenterar Sander & Gander en sammanhängande julshow där dom tillsammans med salens Drottningar och Kungar, det vill säga de entusiastiska åskådarna, letar rätt på tomtens alla renar.
– Tillsammans kontaktar vi våra djurkompisar som hjälper oss i sökandet efter tomtens försvunna renar och därmed barnens alla julklappar som finns på renarnas släde, berättar Stefan ”Sander” Andersson och fortsätter,
Det hela börjar med att tomten ringer till Ganders sko och berättar att han blivit av med sina renar, därefter inledds jakten. Vi kontaktar Långsam (snigel), Kung Krabba, ett par Dinousarier men inte förrän vi pratar med Ganders bästa kompis Björnen så kommer vi renarna på spåren.

Att barnen och fröknarna är med på noterna råder inte minsta tvekan om. Vid scenkanten går det emellan åt så vilt till att Sander måste be den unga publiken att ta det lite försiktigt och att ta ett par steg bakåt så att ingen kommer till skada. Till samtliga låtar finns ett rörelseschema som alla, inklusive fröknarna, deltar i med härlig frenesi .

– Det kanske är tur att det trots allt är mest kvinnor som är förskolefröknar, för annars hade det kunnat se alldeles för lustigt ut om männen skulle koordinera våra rörelser, funderar Göran ”Gander” Andersson som tillvardags själv arbetar som just förskolelärare.
– Vi spelar inte för barnen, utan med dom, säger Stefan och Göran fyller i,
– Vi vill att alla som kommer och tittar på Sander och Gander också ska se och höra oss bra. Därför väljer vi att inte fylla upp salen till bristningsgränsen utan vi kör hellre en extra föreställning även om det kostar oss en extra tjänstledighetsdag från våra ordinarie arbeten. Samtidigt så arbetar vi båda inom BUN och våra respektive arbetsgivare är mycket förstående när det gäller just Sander och Ganders öden och äventyr.

Alla som någon gång sett Sander & Gander uppträdda vet vilken positiv energi som sprudlar när de står på scenen.
Att det fungerar så som det gör är väl för att vi kompletterar varandra så bra. Jag är väl antagligen för präktig men Stefan går gärna lite över gränsen. När vi sedan lyckats synkronisera våra texter, fått till melodin och lite sköna rörelser så brukar barnen gilla det, säger Göran Andersson

Det är faktiskt inte bara hos barnen som konceptet går hem. Stefan berättar om när de uppträdde på en julfest hos Ericsson och duon skapat låten ”Tomten har stil”.
– Det är en låt som handlar om en familj som flyttat från landet in till stora staden och barnet är oroligt hur det nu ska gå för tomten, ska han hitta dom.
En låt som även spelas i den nuvarande julshowen och med en textrad som nedan, så kan man förstå att den går hem hos såväl Ericssonanställda som hos Landskronas småknattar.

”Mamma säger, Tomten har stil
han ringer säkert från sin mobil
Mamma säger, Tomten är allra bäst
han missar aldrig en julgransfest”

Naturligtvis ska vi inte undanhålla för er hur julshowen slutade.
Renarna kommer till rätta. Barnens julklappar är räddade. Ganders sko ringer igen, det är tomten han säger,
Tack alla barn för att ni hjälpte till.
Unisont kommer publikens svar,
– VASSEGO!

Till arkivet