Varken företagsmässa eller karneval nästa år?


Ingen Karneval och Företagsmässan tar paus, det blir av onekligen lite tråkigare i Landskrona nästa år.
– Det finns för många viljor i kommunen som saknar en långsiktig målsättning. Alla bra idéer riskerar att dras i långbänk, förklarar Bertil Hallengren, initiativtagare till såväl Karnevalen som Företagsmässan.
– Vad gäller Företagsmässan så gör vi uppehåll nästa år, men jag räknar med att vi skall köra en mässa 2004. Landskrona är för litet för att klara en mässa varje år.

Vad gäller Karnevalen så talar det mesta för att det inte blir någon sambafest nästa sommar. Efter Evenemang Uppsalas konkurs konstaterade Vänliga Landskrona att det krävs två miljoner kronor i kommunalt stöd för att genomföra en Karneval.
– I budgeten för nästa år finns en miljon upptagen och då lutar det åt att det inte blir någon Karneval, men kanske kan vi komma tillbaka med en Karneval vartannat år, säger kommundirektör Leif Borg.
– Som jag ser det är det ingen lösning eftersom det krävs kontinuitet för att genomföra en Karneval och är kommunen inte beredd att satsa så blir det inget, tippar Bertil Hallengren som för elva år sedan drog igång Karnevalen i Landskrona.

Karnevalen har allt sedan premiären varit kantad av ekonomiska svårigheter. Bertil Hallengren tackade för sig efter bara något år när han nekades ta inträde till karnevalsområdet.
Peter Fridolf tog över men tvingades också han lägga av när kommunen inte ökade stödet.
Ett nytt bolag kom in i bilden och dansade en sommar, det slutade med konkurs.
Karnevalen gjorde sedan uppehåll ett år, men kunde i år, ett år försenat, fira tioårsjubileum. Vänliga Landskrona stod så som ansvarigt, men hade i sin tur överlämnat till Uppsala Event att hålla i festligheterna.
Det hela slutade med ett nytt ekonomiskt magplask, Uppsala Event gick i konkurs med skulder på 800 000 kronor varav ungefär 100.000 till Landskrona kommun.

Vänliga Landskrona vill göra ett nytt försök, men kräver då att bidraget ökar från budgeterade en miljon till det dubbla. Dessutom vill man få höjda ljudnivåer, från 70 till 85 decibel.
Nu är kommunens ekonomi mycket ansträngd, nästa års budget pekar mot ett underskott på 30 miljoner, något som knappast innebär att kommunledningen, vilken det nu blir, kommer att satsa mer pengar på en karneval. Och att genomföra en mindre Karneval är inte aktuellt eftersom årets upplaga fick hård kritik för att den var mindre än tidigare.
– Det kommer att krävas en ordentlig eldsjäl för att lyckas och med de förutsättningar som finns är jag inte intresserad. Jag är trött på allt gnäll så fort man försöker göra något positivt, avslutar en besviken Bertil Hallengren som kommande sommar kommer att vara engagerad med större projekt i Halmstad och Linköping.

av Kalle Berggren
© Landskrona Direkt

UPP

 

Till arkivet