Fler tankar kring gårdagens kommunfullmäktigemöte

Efter gårdagens artikel om det kaotiska kommunfullmäktigemötet skrev Torkild Strandberg (fp) och Niklas Karlsson (s) vars ett brev till Landskrona Direkts läsare. Dessa publicerades omgående (Läs artikeln och breven).
Nu passar även Moderaternas Tutti Johansson Falk och Vänsterpartiets Johan Malm på att säga sin mening om gårdagens händelser.

Breda lösningar och samförstånd är vägen enligt Moderaterna
Vid gårdagens fullmäktigemöte återremitterades budgeten för 2003 till nästa möte den 16 december. Detta sedan moderaterna lagt sitt yrkande i trådbussfrågan och socialdemokraterna som svar på det sagt sig inte längre vara villiga att styra kommunen.
– Jag tycker naturligtvis att detta är tråkigt för Landskrona och samtidigt var det kanske nödvändigt, säger Tutti Johansson Falk.

– Det arbete som vi har gjort i budgetberedningen har hela tiden haft som utgångspunkt att socialdemokraterna skulle leda kommunen och vi har därför inte lagt några egna budgetförslag överhuvudtaget utom just i trådbussfrågan. Det känns lite som en besvikelse att socialdemokraterna inte tycker att vår samarbetsvilja är tillräckligt utan kräver fullständig eftergivenhet om deras budgetförslag. Trots allt har socialdemokraterna inte egen majoritet i fullmäktige.

– Det var kanske ett misstag att i budgetberedningen ta fram ett förslag som utgick ifrån att socialdemokraterna ensamma skulle leda kommunen, erkänner Tutti och fortsätter,
– Vi borde kanske redan då haft som utgångspunkt ett tätare samarbete mellan flera partier och gjort en budget utifrån det där alla både fått ge och ta. Vi har inte för avsikt att låta Landskrona styras av en hoppande majoritet under de kommande fyra åren utan vill ha breda lösningar och samförstånd särskilt i de frågor som är viktiga för Landskronas framtid; hur vi kommer till rätta med integrationen, hur arbetslösheten skall minskas och hur tryggheten ska höjas.

– Det är min uppfattning att vi måste fortsätta diskussionerna i dessa frågor och att så många partier som möjligt deltar så att de lösningar vi hittar blir hållbara, oavsett vilket eller vilka partier som ska leda Landskrona kommun, avslutar Johansson Falk.

Johan Malm, Vänsterpartiet:
– Vad kan man säga? För oss känns det som vansinne att kasta bort miljontals kronor på ingenting, vilket kontentan blir om man river upp beslutet om trådbussen.
Det är ett stort problem när nånting som genomdrivits med stor majoritet i ett tidigare parlamentariskt sammanhang plötsligt rivs upp. Dels skadar det Landskrona kommuns förtroende och dels kostar det skattebetalarna precis lika mycket, troligen, att riva upp beslutet som det kostar att genomföra trådbussprojektet. Skillnaden är att vi i vårt förslag får nånting för pengarna och borgarna helt enkelt kastar skattebetalarnas pengar i sjön.

Det som tyvärr inte hann komma upp i debatten är alla de miljöaspekter som finns kring trådbussen. Vi måste sänka avgasutsläppen.
Detta är som alltid annars, miljön kostar pengar, men det finns aldrig nån som vill betala. Om inte vi som kommun tar ansvaret för miljöutvecklingen vem ska då göra det? Marknaden tänker inte ta sitt ansvar för miljön, eftersom profiten inte är tilräckligt stor för dem.
Oljebranschen vill verkligen inte att sådana här projekt drivs igenom eftersom det innebär förluster för dem och därför motarbetas givetvis denna utveckling.
Miljön måste vara viktigare än kortsiktiga valfrågor och får absolut inte användas som ett populistiskt grepp att vinna röster på, vår miljö är viktigare än så.

Vad gäller majoritetsförhållandena i kommunen så ligger bollen hos borgarna nu. Vi i Vänsterpartiet vägrar att bränna miljontals kronor på ett borgerligt populistiskt vansinnesbål och vi vägrar att samarbeta med partier som har en ledning med ett nazistisk förflutet eller som överhuvudtaget fiskar i grumliga vatten.
Vad som händer nu återstår att se på nästa budgetmöte.

UPP

 

Till arkivet