Boktips i höstmörkret

Igår var det högtidsstund för alla som älskar att läsa böcker. Bokhandlare Peter Asteman presenterade en hop böcker som förgyller höstmörkret. Händelsen ägde rum inför ett 20-tal åhörare på Stadsbiblioteket och det var med stor inlevelse och en god portion humor han presenterade sina knappt 40 medhavda böcker.
– Jag håller liknande föredrag på ett flertal platser runt om i nordvästra Skåne, förklarade Asteman som var på Landskrona Stadsbibliotek för fjärde gången som föreläsare.
– Vi brukar ha en förläsning varje höst eftersom det är då det släpps flest böcker, säger Margareta Rydhagen på biblioteket.

Bland böckerna fanns allt från storsäljare, typ Jan Guillou, Håkan Nesser och Henning Mankell till lite mer okända författare som Ivan Klima och Ugo Di Fonte. Asteman berättade också om årets nobelpristagare i litteratur, Imre Kertész, och övriga pristagare,
– Det är traditionellt populära böcker att ge bort. Men jag brukar säga att detta är böckerna som alla köper men få läser.

Men det var inte bara romaner som visades upp. Även biografier, kåserier, fakta-, barn- och matböcker samt reseäventyr i både då- och nutid visades upp för den intresserade publiken.
Föredragshållaren berättade också om generationen som slutade läsa böcker och anledningen till detta,
– Det är oerhört viktigt för barn att läsa. Under 60-talet ”förbjöds” dock den enkla ungdomslitteraturen på biblioteken av dess inköpare och med det så försvann övergången från barnböcker till den så kallade vuxna litteraturen. Nu ser vi dock en ändring, bland annat med böckerna om Harry Potter.

Asteman berättade också om den femte boken i serien om Potter,
– Det är kul att konstatera att del 5 är släppt i Kina trots att den ännu ej är skriven. I alla fall inte av J. K. Rowling. Det är tydligen någon smart människa som sprungit händelserna i förväg och därmed kommer att tjäna en slant.

Bland åhörarna satt Anita Sjöland och antecknade intensivt och visst hittade hon uppslag inför vintern,
– Här finns hur mycket som helst. Jag har dock tre favoriter som jag ska läsa. Det är faktaboken ”Slotten och landskapen”, även ”Med en Gammeldansk i Skåne – och lite till” verkar mycket intressant. Jag ser också fram emot att läsa ”Avsmakaren” av Ugo Di Fonte, säger Sjöland.

Asteman själv har svårt att plocka fram någon egen favorit,
– Det är praktiskt taget omöjligt. Jag kan dock rekommendera Håkan Nessers ”Kära Agnes”, ”De osannolika systrarna Mitford”, en biografi av Cecilia Hagen samt Staffan Heimersson fantastiska redogörelse för sin resa i Afganistan ”Promenad i Absurdistan”.

av Kary Persson
© Landskrona Direkt

UPP

 

 

Till arkivet