Annons

Stort sug efter nyproducerade bostäder

Det tog HSB Landskrona en dryg månad att sälja de 32 enplanshus som nu växer upp på Västra Fäladen och så fort kommunen fått en ny politisk ledning kommer HSB att uppvakta om ytterligare byggrätter i området.
– Intresset för projektet har varit mycket stort och vi har inte haft några som helst problem med försäljningen, snarare är det så att fler skulle vilja få möjlighet att bo i området, berättar vd Kenneth Håkansson som nu hoppas att de senaste årens stiltje vad avser bostadsbyggande skall vara över.
– Det är inget fel på människors vilja att satsa på något nytt, men som jag ser det hinner kommunen inte riktig med vad avser planarbetet. Planer måste fram så att vi kan fortsätta bygga.

För Landskronas vidkommande finns ett behov av att öka inflyttningen till kommunen och därmed skatte- och köpkraft som gynnar utvecklingen.
De 32 enplanshusen finns i tre storlekar, treor på 92 kvm, fyror på 111 kvm och femmor på 122 kvm. Insatsen varierade mellan 650 000 och 830 000 kronor och avgiften mellan 4 600 och 6 000 kronor.
– Men priserna har inte varit något hinder. Det har mer handlat om att få rätt bostad för pengarna, betonar Kenneth Håkansson som menar att Landskrona har det väl förspänt vad avser hyreslägenheter i alla prislägen.
– Undersökningar visar att det är villor och bostadsrätter som saknas och det visar också intresset för nyproduktionen på Fäladen. Det finns ett stort sug efter markbostäder och det måste vi ta fasta på.

Annons
 

HSB har också visat intresse för bostadsproduktion i Nyhamnsområdet, men runt detta omdiskuterade projekt är det mycket tyst.
– Vi är fortfarande intresserade och har presenterat våra ståndpunkter för kommunen, men än har vi inte fått några besked. Vi tror att det går att bygga nere vid hamnen, men då krävs en noggrann planering och stor hänsyn till bad det är som efterfrågas.

Det låga nybyggandet har gjort det svårt att hitta bostäder i Landskrona och nyproduktionen skapar nu utrymme för en viss cirkulation. Äldre säljer villan till yngre par och flyttar själv till ett mindre boende. På så sätt hoppas politikerna att locka nya invånare och därmed mer skatteintäkter till kommunen.
– Höjer vi inkomstnivån så är det något som gynnar alla, kommunen men också andra näringsidkare i kommunen, förklarar Kenneth Håkansson som sett en del inflyttningar från när och fjärran till HSB:s nyproduktion.
– Men fortfarande är det huvudsakligen landskronabor som väljer vår nyproduktion. Vi måste förmodligen öka produktionen ytterligare innan vi på allvar kan locka nya invånare från grannkommunerna. Men här krävs lite djärvhet i planeringen och förhoppningsvis kommer succén med Fäladen att följas upp med nya projekt, avslutar en entusiastisk Kenneth Håkansson.

av Kalle Berggren
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser