Stort intresse för det förflutna på arkivens dag

Sven-Åke Petersson tog bilen från Lomma till Landskrona för att forska vidare i släktens historia.
– Både min farfar och morfar var aktiva i facket och när det nu var Arkivens dag så tänkte jag att det lämpligt att göra ett besök i stan, berättade Sven-Åke Petersson som var en av många som under lördagen passade på att bekanta sig med samlingarna i Arbetarrörelsens arkiv, nu inrymt i nyrenoverade Villa Fridhill.
– Som liten grabb växte jag upp i Landskrona och då trodde jag aldrig att jag skulle komma innanför dörrarna i denna pampiga kåk. Hit kom man som springpåg och då fick man gå bakvägen, minns Sven-Åke med ett leende och bland arkivets många handlingar hittar han nya uppgifter om farfar John Pettersson och morfar Karl Johan Åkerblad, båda aktiva i Metall avd 40:s styrelse.
– Jag jobbade själv som filarlärling på Landsverk från 1948 och nu är jag mycket intresserad av släktforskning och här finns mycket kunskap att hämta, avslutade Sven-Åke Petersson och rådfrågade Jonna Eriksson, som står för arkivet, om ytterligare information.
– Vi har haft en hel del besökare idag och det är glädjande hur många som upptäckt arkivet och vilken glädje man kan ha av våra samlingar, förklarade Jonna Eriksson och påpekade att många studenter haft glädje av de samlingar som finns i Landskrona.
– Många forskare hämtar sin information här och de kurser som genomförs här lockar många studenter, så det är mycket positivt.

Förutom arkivet finns också en utställningsdel i lokalerna och där hade Henrik Sannerstedt dagen till ära smygöppnat en utställning om fotbollens historia.
– Det är en litet smakprov på en utställning som vi planerar som vi kallar Kung Fotboll och i Landskrona har fotbollen en mycket speciell betydelse, menade Henrik och många var också de som ville smaka lite på fotbollens charm i väntan på att vårens allsvenska drar igång igen.

av Kalle Berggren
© Landskrona Direkt

UPP

 

Till arkivet