Randig i ”fel” färger


Något av en ödesmatch väntar när de två randiga lagen IFK Göteborg och Landskrona BoIS på söndag möter varandra och en som absolut inte kommer att missa matchen är 17-åriga Andreas Kjäll från Landskrona.
– Jag försöker se alla hemmamatcherna på plats trots att det är 23 mil dit, säger Kjäll som trots uppväxten i Borstahusen är trogen sina randiga idoler i blåvitt.
– Det kommer bli att bli tufft mot BoIS. IFK Göteborg måste ta poäng och helst vinna. Samtidigt blir Landskrona då indraget i bottenstriden och jag vill naturligtvis att BoIS ska hålla sig kvar i Allsvenskan, men inte på IFK:s bekostnad, säger Kjäll som dock tycker det är något speciellt när BoIS står för motståndet.

Som 9-åring såg Andreas Kjäll, IFK Göteborg för första gången då på Landskrona IP under BoIS allsvenska sejour 1994.
– Jesper Blomqvist snurrade upp Mats Svensson på läktaren.
Efter ett strålande spel från Göteborgs sida beslöt sig Andreas att börja hålla på Göteborg och har gjort det sen dess.

Kjälls första match på plats uppe i Göteborg var 1996. Det var världslaget AC Milan som gästade Göteborg och på läktarna fanns utöver Andreas ytterligare 42 449 personer.
– En känsla för livet, kommenterar Andreas.

Efter den matchen har han försökt att se alla matcher live, trots att det inte är så enkelt som att sätta sig på cykeln och trampa ut till IP. 23 mil till en hemmamatch, enkelresa, har kommit att bli en vana.

En och annan tråkning från kompisar och andra BoISare har han fått stå ut med genom årens lopp, men det tar han med en axelryckning och säger istället,
– BoIS har överraskat mycket på mig denna säsong, speciellt den fina inledningen. Jag gillar Daniel Nannskog, han har en bra inställning. Fast han inte har varit så bra denna säsong, är han ändå en bra målskytt. Jag brukar se de flesta BoIS-matcherna på IP om de inte krockar med en IFK-match vill säga.

Hans favoritspelare i IFK är Håkan Mild.
– Mild är blåvitt helt enkelt, bara att han är närvarande höjer laget, säger Andreas.

Att det kommer att bli bra stämning på Gamla Ullevi på söndag tror Andreas absolut och tycker att BoIS klacken ha växt till sig denna säsong.
– Dom har många steg upp till Blåvitt klacken men det har sina förklaringar. BoIS klacken kommer att göra allt dom kan på söndag, men det kommer inte att hjälpa mot Änglaklacken, säger Andreas som erkänner att Black & White har haft bra tifo under säsongen.

Nu är det inte bara Andreas som håller på blåvitt i Skåne, om nu någon skulle tro det. Tillsammans med kompisen Martin Olsson även han från Landskona och ytterligare fler skåningar tillhör de supportergruppen Änglarna Skåne som tillsammans åker upp till Göteborg när det vankas hemmamatch.

Andreas är övertygad om att IFK kommer att klara sig kvar i Allsvenskan och att Norrköping och Kalmar kommer att åka ur samtidigt som Hammarby kommer att få kvala. Förövrigt hamnar SM-guldet hos Djurgården tror Andreas.

Hur går det då i matchen,
– Det kommer att bli en mycket jämn match som blåvitt vinner till slut med 2-1 efter tre mål (!) av Magnus Erlingmark.

Av Alexander Kjäll (Prao och dessutom bror till Andreas)
© Landskrona Direkt

UPP

Till arkivet