Unikt skolprojekt i Landskrona

Snart är det dags för invigningen av kvartersskolan Juno i Landskrona, men verksamheten, som är unik för Sverige, har redan tjuvstartat.
– Kvartersskolan Juno, som finns på Bredgatan 4, är ingen traditionell skola. Här kommer barn från fyra år att gå i förskola och vara här till de är cirka åtta år, säger områdeschef Monica Thalin och förklarar vidare,
– Det unika är att barnen kommer att flyttas mellan klasserna när de är mogna för det och inte efter sin ålder. Alla barn är olika, en del lär sig läsa och skriva fortare än andra medan somliga behöver mer tid på sig. En annan viktig sak är att skolan är placerad i barnens närmiljö vilket ger trygghet.

Skolan är placerad i nyrenoverade och nybyggda lokaler i ett område där det bor många flerspråkiga familjer, vilket satt sin prägel på val av personal. På skolan arbetar idag sammanlagt fem personer deltid varav två är flerspråkiga,
– Vi har haft otroligt många sökande, cirka 300. Detta är helt fantastiskt med tanke på den brist på förskolelärare som råder. Det är dock helt klart att det är vårt arbetssätt som lockar.

Idag går 29 barn på Juno och nästa år räknar man med att cirka 20 barn tillkommer men lokalerna är anpassade för 60 elever,
– Det är vårt mål. Med normal inflyttning kommer detta att uppnås om cirka två år, förklarar områdeschefen vidare.
Hur mycket projektet kostar vet inte Thalin idag men säger att pengarna inte innebär nedskärningar för andra,
– Det är av mycket stor vikt att folk vet att detta inte innebär att någon annan enhet har fått mindre anslag. Pengarna till detta är helt nya och inte tagna från andra skolor.

Planeringen för projektet startade för cirka ett och ett halvt år sedan. Kvarteret Juno var lämpligt och samarbetet mellan Barn och ungdomsnämnden (BUN), hyresägarna Landskronahem samt byggbolaget NCC som gjort tillbyggnader och renoveringar har flutit på smärtfritt,
– Det har gått fantastiskt bra. Alla har varit lika entusiastiska för att få allt att fungera och nu är vi snart framme vid invigningen, fortsätter Thalin.
Även intresset utifrån har varit stort, inte bara nationellt,
– Nej, vi har även haft studiebesök från Danmark. De följer utvecklingen med stort intresse och vi håller ständig kontakt, avslutar Thalin.

Eftersom denna typ av skola är så ny finns det ännu inget namn på vad man ska kalla det för. Vuxna har tidigare satt namn som ”fritidshem” och ”daghem”. Barnen har sedan gjort dessa till dagis och fritids.
Thalin säger att ett möjligt namn kan bli ”kvartersskola” och då är det väl inte omöjligt att vi i framtiden talar om ”Kvartis”.

Av Kary Persson
© Landskrona Direkt

UPP

Till arkivet