Karnevalen i konkurs igen

Det företag som arrangerade sommarens karneval och som hade option på de kommande två årens karnevaler, Evenemang Uppsala AB, försatte sig i torsdags i konkurs på egen begäran vid Uppsala tingsrätt.
Därmed står det klart att det inte blir Uppsalaföretaget som arrangerar nästa års eventuella karneval.

Årets karneval var den tionde i ordningen och förutom samban har samtliga en sak gemensamt, den dåliga ekonomin. Redan när den första karnevalen genomförts höjdes röster för att det inte gick att köra vidare utan en översyn av de ekonomiska förutsättningarna.
Kommunen, som gärna ville ha en karneval, satte upp förlustgarantier och lät sedan privata arrangörer köra karnevalerna.

För två år sedan var det dags för den första konkursen och i fjor blev det ingen karneval. Men lagom till valåret 2002 beslutades att en karneval skulle genomföras och för att kommunen skulle slippa göra en komplicerad upphandling á la EU-modell lät man uppdraget går till Vänliga Landskrona. Dessutom beslutades att satsa en miljon kronor på karnevalen, betydligt mer än tidigare.
Vänliga Landskrona föredrog att gå över Fyrisån efter vatten och engagerade Evenemang Uppsala för uppdraget. Men trots en varm och skön sommar slutade årets karneval med ett stort ekonomiskt magplask.

Anders Pettersson, VD för Evenemang Uppsala AB, säger att man den senaste tiden arbetet intensivt för att hitta lösningar på problemet men eftersom man inte kunnat påvisa lönsamhet i kommande projekt så har man ej heller lyckats få till stånd ett ackord.
Skulderna i företaget ska enligt uppgifter till Landskrona Direkt ligga på runt två miljoner kronor samtidigt som tillgångarna är på cirka 800 000.

Nu är det inte bara Karnevalen i Landskrona som gett Evenemang Uppsala ekonomiska bekymmer utan även de åtagande som företaget haft i hemkommunen med Fyrisfestivalen och andra planerade evenemang, har ställt till det.
När Landskrona Direkt för några veckor sedan fick höra talas om företagets bekymmer sade Pettersson med anledning av det prekära läget,
– Det beror på den varma sommaren. Det var den varmaste sommaren i mannaminne i Uppsala, så det var helt enkelt för varmt på dagarna och en hel del av försäljningen vid Fyrisfestivalen sker dagtid och då hade Uppsalaborna flytt staden, var Petterssons hastiga förklaring när Landskrona Direkt nådde honom på mobilen.

Dessutom tyckas det som om kollisionen med den betydligt större stadsfestivalen som gick av stapeln i Helsingborg under samma helg som Karnevalen kan ha lockat besökare från Landskrona istället för tvärtom. Något som vare sig kommundirektör Leif Borg eller arrangörerna hyste några faror för innan evenemangen ägde rum utan snarare tvärtom.
– Landskronakarnevalens varumärke är så pass starkt i sig att folk kommer ändå. Det är klart att det blir konkurrens men jag är inte orolig. I Uppland är situationen liknande, arrangemang av olika slag finns överallt, men folk är inte så artistfixerade som man kan tro. De drivs i stället av arrangemanget som sådant, sade man bland annat från arrangörshåll en månad innan årets karneval.

Från Helsingborg var man dock inte odelat positiva till att Landskrona valde att lägga Karnevalen samma helg som deras sedan länge planerade stadsfestival.
– Vi kontaktade Landskrona kommuns politiker och kommundirektör Leif Borg i slutet av förra året, innan någon Landskronakarneval var spikad, men möttes av ett så kallat bytänkande. Landskrona har tidigare haft karneval den aktuella helgen, men eftersom det inte var någon karneval 2001 och vi då hade stadsfestivalen sista helgen i juli, valde vi tidigt att köra samma helg även 2002. Man kan inte abonnera på en speciell helg men för att vara tillmötesgående bad vi Landskrona att lägga sin karneval vid ett annat tillfälle så att en krock ej skulle behöva uppstå. Vi fick kalla handen av Landskrona, säger Jonas Lejdström, en av de ansvariga för Helsingborgsfestivalen, och fortsätter,
– När de bad oss att ändra datum i stället beslutade vi oss för att köra vårt race. Vi har ett vinnande koncept och vår ekonomi är en helt annan än Landskronakarnevalens.
Lejdström gör även klart att det även nästa år blir en Helsingborgsfestival vid samma helg, den 24-26 juli och att de första artisterna redan är bokade.

På torsdag har Vänliga Landskrona styrelsemöte och kommunen har budgetberedning och på båda dagordningarna står en eventuell framtida karneval med.
– Vi har lärt oss en del i och med de senaste årens misstag. Klart är att en miljon inte räcker långt, säger Leif Borg, kommundirektör.
Om det blir mer pengar från kommunen har han ingen uppfattning om,
– Det är en politisk fråga, och jag vet inte om någon över huvud taget är beredda att diskutera en sådan fråga idag.

Klart är dock att man inte kommer att lägga en eventuell karneval samtidigt som Helsingborgsfestivalen,
– Det är helt klart att vi inte kan ha båda evenemangen samtidigt. Om vi kommer att arrangera en karneval nästa år ska vi ta kontakt med Helsingborgs kommun och inte Lejdström och kompani, och därefter spika när allt kommer att ske, avslutar Borg.

Några av förlorarna i Evenemang Uppsalas konkurs är BK Landora som räknade med många sköna tusenlappar i reskassan för de nattliga städningarna av karnevalsområdet. Bland de övriga som förlorar stora pengar återfinns enligt uppgift NCC Maskin som tappar omkring 200 000 kronor, HD annonskostnader för 140 000 kronor och kommunen, som redan puttat in en miljon, förlorar omkring 80 000 kronor. Totalt finns ungefär 45 fordringsägare och hur stora skulderna är får konkursutredningen visa.

Eftersom det inte är valår och de ekonomiska realiteterna är dystra så är det kanske ingen högoddsare att satsa på att årets karneval var den sista? För det är knappats troligt att leverantörer av varor och tjänster i framtiden kommer att vara lika generösa med sina krediter.

av Kalle Berggren,
Håkan Karlsson och Kary Persson
© Landskrona Direkt

UPP

 

Till arkivet