Välkänt danskt landmärke får vara kvar

Det för Landskronabor så välkända landmärket, den stora Tuborgflaskan i stadsdelen Hellerup strax norr om Köpenhamn får stå kvar.
Det var bryggerikoncernen Carlsbergs som numera även äger Tuborg som hade planer på att ta bort Tuborgflaskan och ersätta den med en gigantisk ölburk.

En idé som inte föll nostaligiska köpenhamnare i smaken och som säkert även hade kommit att uppröra en och annan minnesglad Landskronabo som var med då de stora scarlettfärjorna seglade till Tuborghavn.
Flaskan ska inte förväxlas med de två inseglingsfyrarna till hamnen vilka föreställer en Rød Tuborg och en Grøn Tuborg.

Bryggerikoncernen har efter någon veckas provperiod med en ”uppblåsbar” ölburk tagit bort densamma. Protesterna blev helt enkelt för massiva.
Nu kommer man istället att låta renovera den gamla ölflaskan till glädje för köpenhamnare och naturligtvis för seglere längs kusten.

Den 30 meter höga Tuborgflaskan på Strandvejen i Hellerup skapades 1888 i samband den Nordiske Industri-, Lantbruks- och Konstutställning som arrangerades på platsen där Köpenhamns Rådhus står i dag.
Efter utställningen transporterades flaskan till Hellerup och där har den stått sen dess, bortsett från ett kortare återbesök på Rådhuspladsen för tio år sedan.

av Håkan Karlsson
© Landskrona Direkt

UPP

Till arkivet