Supporterfilm på schemat

Uppdrag: Arbeta fram en affärsplan och med hjälp av din lärare och rådgivare från näringslivet lär dig starta, driva och avveckla ett UF-företag.
Uppdragstagare: Fyra fotbollstokiga killar som går sista året på ekonomisk linje på Gullstrandskolan.
Affärsidé: Att sälja Skånes första heltäckande supporterfilm. Kundunderlag: Hängivna supportrar till Landskrona BoIS, Malmö FF och Helsingborgs IF och säkert en och annan fri fotbollsfanatiker utanför dessa kretsar.

När de fyra fotbollstokiga killarna Andreas Kjäll, Martin Cervin, Christoffer Magnusson och Oskar Fäldt skulle slå sin kloka huvud ihop för att hitta på en gångbar företagsidé stod det ganska snart klart att lackera båtar eller någon annan idé som killarnas farsor bidrog med inte skulle komma på tal.
– Nej herregud vad tråkigt det hade varit. Vi är smått fotbollstokiga allihopa och kanske just för att vi håller på olika lag så föddes idéen med att vi skulle kunna skapa en fotbollsfilm om de allsvenska lagen här nere i Skåne, säger Oskar Fäldt som tillsammans med Martin Cervin är gruppens BoISare.
Och Andreas Kjäll som av någon märklig anledning håller på IFK Göteborg förklarar vidare,
– Men tämligen omgående fick vi klart för oss att filma allsvensk fotboll var förbehållet media som har råd att betala stora summor för rätten att göra detta, så istället vände vi på det och sa varför inte filma supportrarna och tifona i samband med Skånederbyna.
Affärsidén var född och för att hinna med att filma samtliga derbyn så körde killarna igång med arbetet redan i årskurs 2 även om UF Support Skåne, som företaget heter, inte startades förrän de börjat årskurs tre.

Ett UF-företag drivs som en 100 poängskurs där eleverna i gymnasiets tredje årskurs får prova på att starta, driva samt avveckla ett påhittat företag. Nära 1 000 gymnasielärare och 2 500 rådgivare från näringslivet är involverade UF-företagen i Sverige. Totalt har cirka 80.000 svenska ungdomar genomgått UF:s utbildningsprogram sedan starten 1980.

Det är ett digert material som killarna samlat ihop och som under hösten ska sammanställas till den första heltäckande skånska supporterfilmen.
– Utöver att vi filmat klackerna på samtliga derbyn så har vi intervjuat flera spelare och lagens tränare om vad de tycker om fansen. Vi har pratat med supporterklubbarnas ordförande och samtliga TIFO-ansvariga, berättar Martin Cervin.
Att spelare och tränare håller det egna lagets fans som de bästa är inget som överraskar men när det kommer till samvetsfrågan vilka fans som killarna objektivt sett tycker varit bäst är det Christoffer Magnusson som snabbast tar bladet från mun,
– MFF så klart, säger han och de andra nickar lite besvärat instämmande, när Magnusson bekänner färg.
– Det viktiga med filmen är att beskriva vilken oerhört positiv kraft supportrarna är för sina lag. Vilken otrolig stämning de skapar, säger Magnusson vidare.

Att det är mycket jobb med företaget bekymrar inte killarna.
– Vi är redan nu uppe i kursens 100 timmar men eftersom det är så himla roligt kan man gärna jobba lite övertid, intygar Fäldt.
– Innan redigeringen kan komma igång på allvar ska en råkopia skickas till ISPR (företaget som äger rättigheterna till filmat material från allsvenskan, reds anm) för granskning, berättar Kjäll som dock hyser stora förhoppningar om att allt material ska gå igenom det nålsögat.

Nu återstår och se om filmen blir årets hårda julklapp hos de skånska fotbollssupportrarna. I en första upplaga kommer UF Support Skåne att kopiera upp 100 filmer.

Besök även UF Support Skånes hemsida

av Håkan Karlsson
© Landskrona Direkt

UPP

Till arkivet